De Ziua Mediului, vineri, 5 iunie, ABA Crișuri a oferit, în semn de apreciere, diplome de onoare tuturor partenerilor educaționali din Oradea, județ, dar și din țară.

 

„De Ziua Mediului, atenția se îndreaptă către cadrele didactice, care au înțeles importanța educației ecologice pentru formarea tinerei generații.

Toate activitățile și proiectele educaționale dezvoltate de ABA Crișuri vizează, în egală măsură, asimilarea de cunoştinţe și formarea de atitudini pro mediu în rândul tinerilor. Cu ajutorul cadrelor dicatice, prin intermediul acțiunilor de voluntariat de mediu, a proiectelor școlare și a vizitelor efectuate în Laboratorul de Calitate a Apei sau la lucrările hidrotehnice, peste 2000 de tinerii au, an de an, oportunitatea de a-şi forma un punct de vedere obiectiv asupra mediului înconjurător, devenind, astfel, conştienți de relația om-natură” a declarat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

În semn de apreciere, ABA Crișuri a oferit, de Ziua Mediului, diplome de onoare tuturor partenerilor educaționali, și anume: Clubului de Mediu Beiuș, Grădiniței “Floare de Colț” Brad, Grădiniței nr.20 Oradea, Grădiniței nr.28 Oradea, Grădiniței Mina „Iuliu Maniu” Oradea, Școlii Gimnaziale nr. 11, Școlii Gimnaziale nr. 16, Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, Școlii Gimnaziale „Floare de Nufăr” Sânmartin, Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceului Ortodox „Roman Ciorogariu”, Liceului „Lucian Blaga” și Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

„Grija față de mediu trebuie cultivată zi de zi, încă de la o vârstă fragedă. Mediul înconjurător are nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea noastră. Educaţia ecologică răspunde acestei cerinţe, întrucât investește în dezvoltarea simţului responsabilităţii tinerilor faţă de mediu înconjurător. Fie că sunt educatori, învățători sau profesori, instituția noastră se bucură de susținerea și implicarea activă a peste 70 de cadre didactice cărora le mulțumim, cu această dublă ocazie, Ziua Mediului și Ziua Dascălului. Diplomele de onoare sunt oferite în format electronic, urmând ca, la începutul noului an școlar, fiecare cadru didactic implicat să intre în posesia formatului original”, a mai spus directorul ABA Crișuri.

„Din păcate, în acest an, o mare parte din întâlnirile, vizitele sau acțiunile colective au suportat modificări și au fost transferate în mediul on-line, pe pagina de facebook Ziua Mondială a Apei 2020. Implicarea cadrelor didactice a făcut posibilă diseminarea lecțiilor în mediul virtual. În prezent, lecțiile despre componenta Apă, experimentele și mini proiectele de mediu continuă să livreze tinerilor suportul educațional de care au nevoie pe pagina de facebook <Apa și prietenii ei>”, a menționat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Potrivit acesteia, în fiecare an, la 5 iunie, în peste 100 de ţări sunt organizate manifestări pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu. Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Pe 5 iunie, pe lângă Ziua Mediului, în România s-a sărbătorit și Ziua Dascălului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, acesta a înființat, în București,  prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.