Asociaţia Down Oradea România (ADOR) a marcat, ieri, împlinirea a 20 de ani de activitate printr-o conferinţă de presă organizată la sediul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", cu care are încheiat un parteneriat de aproape 10 ani. La eveniment au fost prezenţi tineri şi adulţi cu sindromul Down, părinţii lor, voluntari şi colaboratori ai asociaţiei de-a lungul celor 20 de ani de existenţă.

"Asociaţia noastră s-a născut din visul unor părinţi care au dorit să-şi vadă copiii reuşind în viaţă. S-a născut din puterea unor părinţi de a învinge orice greutate le aduce viaţa în cale. S-a născut din credinţa unor părinţi că împreună pot reuşi ceea ce de unul singur pare doar un vis frumos, prea frumos ca să poată fi adevărat. S-a născut din adevărul că ne-am dorit copii la fel ca ceilalţi părinţi; am făurit pentru ei visuri la fel ca ceilalţi. Trebuie să luptăm să îi creştem alături de ceilalţi, să le dorim o viaţă mai bună decât a noastră, la fel cum îşi doresc toţi ceilalţi părinţi din lume", a menţionat Lucia Ciobanu, preşedinta ADOR, cea care face parte încă din 1991 din comitetul director al asociaţiei. Evenimentul aniversar a debutat cu un scurt moment artistic susţinut de Carla Marin,  câştigătoarea unui premiu la Festivalul Mamaia Copiilor 2010. Ea a interpretat "Ave Maria" şi "La mulţi ani", ultima piesă fiind din repertoriul cunoscutului cântăreţ Fuego. După această scurtă introducere muzicală, Lakatos Gyongyike a prezentat un raport al activităţii desfăşurate în cei 20 de ani de activitate ai ADOR, din care nu au lipsit proiectele derulate, precum şi înfiinţarea Centrului de zi "Iedera", în care 20 de tineri şi adulţi cu sindromul Down desfăşoară diferite activităţi. De asemenea, au fost pomeniţi toţi cei care, de-a lungul timpului, au colaborat cu asociaţia: voluntari, ONG-uri, instituţii, sponsori din ţară şi din străinătate.

La final, tinerii şi rudele lor au retrăit, cu emoţie şi bucurie, momente din activităţile derulate din 1991 până acum prin intermediul fotografiilor. Potrivit Luciei Ciobanu, în judeţul Bihor sunt peste 80 de copii şi tineri cu sindromul Down, cel mai "bătrân" având vârsta de 44 de ani.