Orădenii cu venituri modeste, care se încadrează în plafoanele stabilite de lege, mai au la dispoziţie câteva zile pentru a-şi înregistra solicitările pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Şi după data de 20 a lunii în curs, Administraţia Socială Comunitară Oradea va mai primi aceste cereri, însă beneficiarii vor intra în plată doar începând cu luna viitoare.

Chiar dacă orădenii au primit agent termic în case începând cu luna octombrie, ajutorul de încălzire se acordă doar începând cu 1 noiembrie şi până în 31 martie, aşa cum este prevăzută în lege perioada sezonului rece. Până la data de 11 noiembrie a.c., când angajaţii ASCO au făcut ultima centralizare, 8.147 de orădeni au solictat acordarea acestui sprijin pentru încălzirea locuinţei. „Am distribuit 18.000 de cereri, însă am preluat de la cetăţeni 8.147 de solicitări. Dintre aceştia, 7.051 persoane sunt clienţii CET, 406 sunt clienţi Transgex, 59 dintre solicitanţi folosesc pentru încălzire gazul, iar 631 se încălzesc cu material lemnos", ne-a precizat Adina Pătroc, purtătorul de cuvânt al ASCO. Cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire se pot depune oricând, până la finele sezonului rece, cu menţiunea că înregistrarea cererilor până la dat de 20 a fiecărei luni conferă dreptul ca ajutorul să se acorde începând cu luna depunerii cererii. Titularul ajutorului poate fi proprietarul sau chiriaşul care are încheiat un contract legal cu proprietarul. Valoarea efectivă a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se calculează ţinându-se cont de mai multe elemente: consumul lunar al beneficiarului, preţul gigacaloriei (235,55 lei) şi procentul stabilit în funcţie de venit. Odată stabilit cuantumul ajutorului, beneficiarii nu vor mai avea de efectuat niciun alt demers, la plata lunară a facturii de încălzire, plătindu-se valoarea diminuată a facturii.

Anul trecut au beneficiat de ajutoare de încălzire mai puţin de 8.000 de orădeni, din care 6.700 erau conectaţi la sistemul centralizat de termoficare.