Aleşd - CAS Bihor îi sfidează pe contribuabili?!
Din relaţiile pe care CAS le are cu beneficiarii serviciilor medicale, cu medicii de familie, putem afirma cu certitudine că instituţia este „un bau-bau" pentru toţi. Câteva aspecte sunt edificatoare. Pensionarii de stat care au acumulat vechime de peste 40 de ani şi care şi-au achitat corect contribuţia pentru sănătate nu beneficiază de ea, acum când au mare nevoie de servicii medicale gratuite. Mai mult, sunt obligaţi să suporte suplimentar, din pensiile lor mici, care nu le acoperă nici traiul zilnic, contribuţii lunare la sistemul de sănătate (5%). Apoi, multe servicii medicale precum şi medicamente de strictă necesitate trebuie plătite. Toate acestea din lipsă de bani în sistem. Pe bună dreptate se întreabă contribuabilii: unde sunt şi ce se face cu banii încasaţi din aceste contribuţii? Din păcate, şi legislaţia sprijină acest demers de fiscalitate sporită pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale.
Recent, am primit mai multe sesizări de la persoane care obţin venituri din activităţi independente, care reclamă practica CAS Bihor de a obţine bani proveniţi din majorări şi penalităţi care de multe ori nu se justifică. D-na Secară Floare, din Aleşd, pensionară la limită de vârstă, persoană fizică autorizată, a primit din partea CAS Bihor în 10/10/2011 o situaţie defalcată cu contribuţiile declarate, încasate şi restante, precum şi cu majorările şi penalităţile de întârziere aferente, pe perioada 15/03/2006-15/12/2011. Valoarea contribuţiei neachitate este de 1584 lei, iar majorările şi penalităţile aferente sunt de 1485 lei, deci un total de plată de 3089 lei. Deşi domnia sa se pronunţă pentru respectarea legilor şi impozitarea oricărui venit, achitându-şi cu regularitate toate impozitele aferente veniturilor obţinute, se declară total nemulţumită faţă de înştiinţarea trimisă de CAS pentru plata contribuţiei şi a majorărilor retroactiv pe ultimii 5 ani. În scrisoarea trimisă către CAS petenta întreabă: „de ce timp de 5 ani nu am fost înştiinţată de aceste datorii? Faptul că nu am achitat această contribuţie timp de 5 ani se datorează lipsei de înştiinţare din partea CAS şi necunoaştere a legilor apărute". De asemenea, credea că printr-o lege din 2010 s-au reglementat şi relaţiile persoanelor fizice cu CAS în sensul încheierii de contracte. Ne-a surprins răspunsul rece şi tehnicist al CAS la memoriul amintit. Se invocă Legea nr. 95/2006 art. 257 alin. 2 lit. b prin care se reglementează obligaţiile pentru contribuţii la sănătate pe baza principiului „solidarităţii sociale" în constituirea fondurilor. Referitor la necunoaşterea legilor, CAS răspunde că aceasta nu o absolvă de obligaţiile fiscale datorate. Este legal ce susţine CAS, dar nu este moral să aplici penalităţi şi majorări pe 5 ani în urmă, fără să anunţi contribuabilii care nu au toţi posibilitatea să fie la curent cu legile, să le cunoască, să le înţeleagă şi să le interpreteze.
Contactată telefonic, pentru lămuriri, d-na director executiv economic Dorca Luciana, a afirmat că în relaţiile cu presa comunicarea se face doar în scris pentru ca realitatea să nu se denatureze. Ne-am conformat...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.