Alimente pentru copii, săraci şi bolnavi - Voluntarii Caritas, mesagerii Iepuraşului
Orădenii care se întâlnesc în Săptămâna Mare cu ajutoarele Iepuraşului de Paşte sunt rugaţi să nu le trateze cu indiferenţă. Sunt uşor de recunoscut, poartă şorţuri inscripţionate "Caritas Eparhial" şi pot fi întâlniţi în două centre comerciale mari. Strâng alimente pentru copii, bolnavi şi săraci, care pot avea, astfel, un Paşte Fericit.
Colecta de Paşte "Deschide uşa inimii tale" a început în data de 9 martie în trei biserici din Oradea: Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae", Biserica greco-catolică "Sfinţii trei ierahi" din Nufărul şi Mânăstirea Franciscană "Maica Domnului" din Parcul Olosig. Începând cu data de 8 aprilie, în intervalul orar 14.00-21.00 (la Selgros), şi 12 aprilie, în intervalul orar 16.00-21.00 (Era Shopping Park), voluntarii Caritas Eparhial sunt prezenţi la standuri special amenajate pentru a oferi informaţii şi pentru a strânge alimente. De la făină, ulei, zahăr, conserve sau dulciuri, până la orice sumă de bani, doritorii pot face donaţii până vineri, 18 aprilie, inclusiv. Este bine de ştiut că toate alimentele sunt înregistrate într-un tabel şi introduse în gestiunea asociaţiei, iar pentru sumele mai mari de 10 lei, se oferă chitanţă.
Un gest pentru sute de oameni
O parte dintre alimentele adunate în această colectă ajung la oameni ai străzii. Sunt câţiva zeci de beneficiari care mănâncă, zilnic, la cantina asociaţiei din Centrul Social "Maria Rosa", iar lor li se alătură la masă 11 copii, beneficiari ai Centrului Educativ de Zi din cadrul "Maria Rosa", alături de familiile lor extrem de sărace. Copiii, cu vârste între 8 şi 15 ani, vin la centru, de luni până joi, pentru a-şi face temele şi a desfăşura activităţi creative, alături de un pedagog şi de voluntari, iar performanţele lor sunt foarte bune, fiind acceptaţi în şcoli foarte bune. "Cererea pentru Centrul Educativ este mult mai mare, dar preferăm să ne ocupăm de fiecare copil în parte, de aceea am ales calitatea, nu cantitatea", spune administratorul Centrului Social, preotul Vasile Şoptea. Alimentele mai ajung, în pachete de această dată, la 95 de familii de orădeni, care beneficiază de Serviciul de Sprijin pentru familiile aflate în dificultate sau de serviciul Centrului de Îngrijire la Domiciliu. "Scopul nostru este să ajutăm aceste familii, lucrând împreună, să-şi recâştige independenţa", a spus preotul Vasile Şoptea. Deşi în majoritatea cazurilor sunt exemple de succes, acolo unde boala sau vârsta îşi spune cuvântul, aceşti oameni au nevoie permanentă de ajutor.
Postul sufletului
În colecta de Paşte de anul acesta, s-au mobilizat peste 50 de voluntari, majoritatea liceeni şi studenţi, care, prin rotaţie, petrec între două şi patru ore la standurile Caritas Eparhial. "Aceşti tineri îşi sacrifică vacanţa şi timpul petrecut cu familia, la fel cum şi noi, angajaţii, renunţăm la timpul cu cei dragi. Pentru mine, acest efort este de fapt Postul meu", spune Bianca Gheţe, coordonatoarea voluntarilor. Angajaţi ai Caritas Eparhial şi voluntari, cu binecuvântarea Episcopului Virgil Bercea, îşi încheie "postul" sufletului în ziua de Paşte, luând masa, alături de săraci, la cantina socială. Este al doilea moment din an, după Crăciun, când oamenii străzii ştiu şi simt că fac parte dintr-o familie.
Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro