Viceprimarul municipiului Oradea, Ovidiu Mureşan, alături de Ioana Florea şi Adina Pătroc, reprezentante ASCO, a prezentat ieri în Sala mare a Primăriei Oradea, raportul de activitate al ASCO pe anul 2012.

ASCO este serviciul public de asistenţă socială aflat în subordinea CL Oradea şi are ca obiect de activitate realizarea ansamblului de măsuri, programe, activităţi profesionale, servicii specializate de protejare a persoanelor, familiilor, grupurilor şi comunităţilor cu probleme speciale aflate în dificultate. Sursele de finanţare a ASCO sunt de la bugetul local şi de la bugetul de stat. Pentru anul trecut au fost prevăzute cheltuieli în valoare de 25.326.200 de lei, din care s-au executat 24.231.957 de lei. În ceea ce priveşte programul european PEAD cu ajutoarele alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate, până la sfârşitul anului trecut, au fost serviţi  8.170 de beneficiari ce reprezintă 63% din total. Tot anul trecut au fost mărite numărul de locuri în creşele orădene ajungându-se la 517 locuri. Compartimentul de Cabinete medicale şcolare din cadrul serviciului Programe Sociale a asigurat, în 2012, prin cele 75 de cadre medicale, asistenţa medicală pentru 6.000 de preşcolari, 30.653 de elevi şi 15.844 de studenţi. Totodată, ASCO a semnat anul trecut nouă parteneriate cu diverse instituţii şi ONG-uri prin intermediul cărora acordă sprijin în diverse acţiuni caritabile. Un exemplu în acest sens este parteneriatul semnat cu Asociaţia Caritas Eparhial Oradea în vederea organizării acţiunii „prânzul pe roţi pentru oamenii străzii". Acest program se desfăşoară de luni până vineri, în sezonul rece, iar oamenii străzii primesc de la voluntari o mâncare caldă zi de zi. Un alt segment important din cadrul ASCO este Serviciul Unic de Voluntariat Comunitar Oradea, membru al Reţelei Naţionale a Centrelor de Voluntariat din România.

Obiective pentru 2013

ASCO este model de bună practică în rândul centrelor de voluntariat din ţară, fiind primul înfiinţat în cadrul unei autorităţi publice. Dintre obiectivele pe care şi le-a propus conducerea ASCO pentru anul în curs amintim: dezvoltarea dialogului şi cooperării între administraţia locală şi sectorul ONG, în scopul creşterii calităţii serviciilor, modernizarea şi eficientizarea întregului sector, creşterea participării comunităţii locale prin acţiuni de voluntariat. Ovidiu Mureşan a spus în încheierea prezentării raportului că viitorul director al ASCO trebuie să îşi formeze o echipă în jurul său, să facă o evaluare serioasă a instituţiei şi a oamenilor şi să se pună serios pe treabă. Concursul pentru ocuparea postului rămas vacant va avea loc pe 20 februarie, până în prezent, nefiind înscris oficial niciun candidat.