Din luna octombrie 2012, pe str. Nicolae Jiga, nr. 13-15, din Oradea, funcţionează Spitalul Euclid, prima unitate privată în domeniul obstetricii şi ginecologiei din Oradea, alternativă pentru femeile care vor să nască sau să-şi trateze afecţiunile în altă parte decât într-un spital de stat. De atunci şi până azi, în cadrul clinicii au venit pe lume zeci de bebeluşi, fiind de asemenea efectuate toate tipurile de intervenţii chirurgicale clasice sau laparoscopice.

Spitalul Euclid, patronat de cunoscutul ginecolog orădean Doru Crăiuţ, este o unitate medicală privată aflată în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacientele având astfel posibilitatea să achite serviciile oferite în regim de coplată, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie şi a unei adeverinţe de la locul de muncă care să-i ateste calitatea de asigurată. Aceste documente nu sunt însă obligatoriu de prezentat, intervenţiile medicale fiind efectuate şi direct, la solicitarea pacientei. În suma achitată este inclusă medicaţia, condiţiile hoteliere şi alimentaţia. Saloanele cu câte două paturi sunt amenajate elegant, fiecare cu toaletă proprie, pat electric cu telecomandă, aer condiţionat, frigider, TV, acces la internet şi sursă de oxigen, permiţând, în cazul naşterilor, şederea nou-născutului în acelaşi salon cu mama. Pacientele au şi posibilitatea să ocupe un salon întreg, în schimbul unui cost suplimentar. Mesele sunt asigurate prin serviciu de catering, în regim de restaurant, sub atenta îndrumare a nutriţionistului. Dintre procedurile medicale asigurate aici amintim asistarea naşterilor, aici fiind incluse trei categorii, şi anume naşterea normală (550 euro), naşterea prin cezariană (775 euro) şi naşterea spontană cu analgezie peridurală - femeia nu simte durerile (850 euro). Personalul medical din cadrul Clinicii Euclid efectuează cu succes orice tip de intervenţie chirurgicală, atât în regim clasic, cât şi laparoscopic, printre care amintim chistectomia (îndepărtarea chisturilor), histerectomia (îndepărtarea uterului), intervenţia chirurgicală în cazul sarcinilor extrauetrine sau platiile în zona genitală, mai exact corecţia cicatricilor post-naşteri. Tehnica fertilizării este şi ea abordată, în colaborare cu o clinică din Debretin. "Pacientele care apelează la noi cu această problemă sunt îndrumate la colegii din Debretin pentru efectuarea procedurii propriu-zise de fertilizare, iar în caz de reuşită, aici ne ocupăm de supravegherea sarcinii, perioada de lăuzie", ne spune prof. univ. dr. Doru Crăiuţ, şeful Clinicii.

Axaţi pe depistarea cancerului

Un alt capitol important căruia personalul medical de aici îi acordă o atenţie deosebită este depistarea cancerului de col uterin şi a cancerului mamar, în cadrul Spitalului fiind efectuate inclusiv intervenţii chirurgicale pe sân. De asemenea, Spitalul are în componenţă şi un Ambulator unde se pot face diverse intervenţii mai mici: raclaje biopsice, întreruperi ale cursului sarcinii. De menţionat că în aceste cazuri anestezia este asigurată de medicul anestezist, ceea ce conferă mai multă siguranţă pentru pacientă. "Am încercat să punem bazele unei unităţi care să corespundă unor standarde ridicate, dotând spitalul cu tot ce este mai modern, performant şi confortabil, astfel încât perioada de internare să se apropie cât mai mult de cea de acasă. Toate acestea nu ar fi posibile fără un personal foarte bine pregătit şi devotat activităţii pe care o prestează şi pacientului pe care îl îngrijeşte", spune prof. univ. dr. Doru Crăiuţ. Personalul medical care activează aici este condus de prof. univ. dr. Doru Crăiuţ, şeful Clinicii, din echipă mai făcând parte dr. Liviu Lenghel, dr. Lacziko Sidonia, dr. Monica Vereş, dr. Maria Nicoară şi dr. Ramona Moisi. "Abordarea noastră faţă de pacient este una caldă, prietenoasă, astfel încât să iasă în evidenţă din multitudinea de servicii medicale, toate acestea pentru ca pacienta să plece mulţumită şi să revină şi a doua oară la noi", declară dr. Liviu Lenghel.