Asociația Caritas Eparhial Oradea. Inaugurare la Ioaniș - Centrul de Zi „Sfântul Martin”
Asociația Caritas Eparhial Oradea a inaugurat luni, 26 noiembrie 2018, în Ioaniş, comuna Finiș, Centrul de zi „Sfântul Martin”, cel de-al doilea centru de acest gen din judeţul Bihor gestionat de asociaţie.
Slujba de sfinţire a noului centru a fost oficiată de părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoții, Antoniu Chifor, părintele protopop Zorel Zima şi părintele paroh Mircea Boţa, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinților acestora, a primarului Ioan Man, a Arinei Moș, director executiv DAS Oradea, a preşedintelui asociaţiei, părintele Olimpiu Todorean, a altor invitați, dar și a angajaţilor asociaţiei.
Clădirea nou construită are la etaj trei săli de clasă și o toaletă. La parter, se află centrala termică, bucătăria și sala de mese. În clădirea existentă, lipită de clădirea nouă, s-au amenajat toaletele pentru copii și o sală spațioasă pentru activități de grup. În clădirea veche, s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcția este executată la standarde europene beneficiind, fiecare clasă, de acces la internet.
Valoarea construirii și dotărilor noului Centru, la standarde europene, a fost de peste 1.410.000 lei.
Lucrarea a fost proiectată de arhitectul Laszlo Geyer și realizată de CEO Construct, firma Asociației Caritas Eparhial. Proiectul a fost susținut de asociațiile: Kindermissionswerk ,,Die Sternsinger” (Germania) și Chiese dell’est Onlus (Italia), dar și cu susținerea persoanelor care, timp de doi ani, au direcționat spre Caritas Eparhial 2% din impozitul pe venit.
Preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, a făcut o trecere în revistă a modului în care s-a dat startul acestui proiect la Ioaniș.
„La 10 septembrie 2014, Adunarea Generală a Asociației Caritas Eparhial Oradea accepta primirea, sub formă de donație, a terenului și construcțiilor situate pe teren de la Asociația Incontro Fra I Popoli din Italia și de la Fundația „Căminul Francesco” din Beiuș, înființată de Congregația Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului. Dar activitatea nu a început în acel an, ci a continuat o tradiție. Surorile au cumpărat casa, în anul 2003. La început au fost găzduite două fete, de la orfelinat. Din februarie 2004 au fost primiți 15 copii de clasa I cărora li s-a dat hrană rece, ajutor la teme și jocuri tematice. În anul școlar 2017-2018, Centrul a oferit zilnic, de luni până vineri, servicii pentru 49 de copii de clasele I – IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activități educative, fiind pregătiți pentru integrarea în clasa I. Tot în cursul anului 2017, Asociația Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conținut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte”.
„Pentru a avea eficiență în procesul educațional, conştientizăm părinții de importanța rolului educației în familie şi societate. Totodată, copiii participă la activităţi educative informale şi formale, prin care aceştia au ocazia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-şi astfel profilul psiho-social. Prin activitățile de creație, descoperim talente şi le cultivăm, ţinându-se cont de preferinţele şi particularităţile fiecărui copil. Astfel, desfăşurăm activități de lucru manual şi abilități practice, în cadrul cărora copiii confecționează felicitări, realizează desene, picturi, colaje și diverse obiecte. De asemenea, le cultivăm talentul muzical și artistic prin diverse activități muzicale (jocuri cu cântec și mișcare, serbări organizate la diferite evenimente). În cursul anului, sunt organizate diferite evenimente, printre care amintim: Ziua mamei, Ziua copilului, Festivitatea de deschidere a noului an școlar, Sărbătoarea Naşterii Domnului”, a menționat părintele Olimpiu Todorean, care le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Nu a uitat nici de angajatele asociaţiei, de la acest punct de lucru, educatoarele: Corina Andraș, Anca Onița, Olimpia Boța și Claudia Vlaș, care au pregătit sălile pentru primirea copiilor și începerea activităților.
„Vă mulțumesc că ați ales satul Ioaniș pentru investiția dumneavoastră în acest centru, și vă promit că, în timpul cel mai scurt, vom asfalta drumul dinspre Finiș la Ioaniș. Felicit Caritas Eparhial și pe toți cei care i-au ajutat să aducă la bun sfârșit această lucrare și le promit că, din partea Primăriei Finiș, vor avea sprijinul nostru”, a spus și Ioan Man, primarul comunei Finiș.
Serviciile sociale oferite
În cadrul Centrului de Zi sunt servicii specializate, care au ca scop prevenirea abandonului şcolar şi asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare și formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială.
Pentru îndeplinirea acestui scop, Centrul le asigură copiilor un mediu adecvat pentru a creşte şi a se dezvolta armonios, ajutându-i să se integreze în societate, oferindu-le şanse egale la educaţie cu ale celorlalți copii. Beneficiarii Centrului de Zi sunt copii aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.
Prin activitățile desfășurate, li se oferă, zilnic, copiilor: o masă caldă și o gustare; ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală; meditaţii şcolare; activități educative informale, formale și non-formale; activităţi recreative; activităţi de creaţie și de dezvoltare a abilităților pentru o viață independentă.
Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 - 16.30. Activităţile desfăşurate se realizează în funcţie de nevoile reale ale copiilor.
După terminarea programului de la şcoală, copiii vin la centru unde sunt ajutaţi în pregătirea temelor. Pentru a avea eficienţă în creșterea rezultatelor școlare și în reducerea abandonului școlar al copiilor care frecventează centrul, se păstrează legătura permanent cu învăţătorii copiilor, în vederea sprijinirii acestora în procesul educațional.
Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze școala.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.