A fost zi de sărbătoare miercuri, 17 noiembrie, pentru Asociația Down Oradea, care a marcat împlinirea a 30 de ani de existență. Din cauza pandemiei, evenimentul s-a desfășurat online, fiind transmis în direct, pe pagina de Facebook a asociației.

„Pe parcursul celor 30 de ani de la înființare, ne-am ghidat după un motto pe care ni l-am pus în suflet și privire: Privește înainte cu speranță! În toți acești ani, am reușit să întreținem speranța ținându-ne de mână cu copiii noștri. Ne-a unit dragostea față de copiii noștri și credința că, împreună, vom putea face mai ușor loc pentru ei în lumea aceasta...”, a spus Lucia Ciobanu, miercuri, președinta ADOR, în deschiderea evenimentului.

Asociația Down Oradea România este o asociație de părinți care are ca misiune asigurarea unei vieți decente pentru persoanele cu Sindrom Down și familiilor lor.

„Suntem cea mai vârstnică asociație de părinți cu sindrom Down din țară. Când ne-am constituit, nu am avut nicio sursă de inspirație, nu știam ce să facem, pe ce drum s-o luăm... Cu timpul, am devenit o sursă de inspirație pentru multe alte asociații din țară care s-au înființat ulterior nouă. Dar, așa cum am început, fără experiență, am luat drumul în piept și am mers înainte. Singura călăuză a fost lumina din ochii copiilor noștri și oamenii, mulți, care au crezut și au pășit alături de noi, unii pe tot parcursul celor 30 de ani. Le mulțumim!”, a mai spus președinta ADOR.  

Înainte de a fi persoane cu dizabilități, membrii asociației sunt persoane, cu o aripă frântă, dar persoane...

„Ne facem datoria de părinți și contribuim la propășirea societății din punct de vedere fizic, material și spiritual. Singuri nu putem, avem nevoie de comunitate, sub toate formele ei. Suntem siguri că și comunitatea are nevoie de noi. Privim înainte cu speranță!”, și-a încheiat mesajul Lucia Ciobanu.

A urmat un frumos program artistic, pregătit de tinerii cu Sindrom Down ai asociației, după care a luat cuvântul criticul și istoricul de artă dr. Ramona Novicov, invitată să verniseze expoziția de tablouri a beneficiarilor.

„Sunt trei piloni pe care se bazează reușita umană: Speranța, Credința și Iubirea. Am venit cu credința mea de o viață: faptul că arta, în orice fel s-ar manifesta, este salvatoare. Doar prin creație ne putem asemăna lui Dumnezeu, Creatorul. Sunt critic și istoric de artă, dar, când văd creația aceasta pură, la prima mână, sunt impresionată. Sunt lucrări foarte frumoase, sensibile, lucrări care au o lumină interioară extraordinară. Sunt lucrări ce vorbesc despre sufletul vostru, despre bucuria de a trăi în lumea voastră atât de frumoasă și strălucitoare...”, le-a spus Ramona Novicov expozanților.

În cadrul programului a mai avut loc lansarea broșurii „Împreună cu ADOR de 30 de ani”, urmată de prezentarea unui filmuleț cu terapiile dezvoltate la Centrele de Zi de către copii și tineri, precum și o expoziție cu obiectele confecționate de beneficiari sub directa îndrumare a terapeuților.

Proiectul a fost coordonat de Lucia Ciobanu, iar din echipa de proiect au mai făcut parte: Dorina Indrei, Damaris Bronț, Cornelia Gug, Ioana Mihuț, Claudia Timar și Marius Panciu.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Down Oradea România, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Asociația Umanitară Safir, Oradea, Cookie Monkey Sweets and More Oradea, Prod Serv COM SRL Nojorid și Malinco Prod Impex SRL Sântandrei.