Potrivit noilor modificări aduse Codului Rutier, ce vor intra în vigoare începând cu data de 8 august, conducătorilor de motociclete li se interzice să transporte persoane în stare de ebrietate, cei băuţi urmând să nu poată circula nici în cabinele autovehiculelor destinate transportului de mărfuri. O altă serie de modificări îi vizează pe biciclişti, aceştia fiind obligaţi, atunci când circulă pe două roţi, să aibă asupra lor actul de identitate. Atât bicicliştii, cât şi motocicliştii vor putea circula doar pe un singur rând şi nu au voie să traverseze trecerile de pietoni pe două roţi.

Hotărârea Guvernului nr. 480/2013 a fost publicată în data de 24 iulie 2013, în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 15 zile de la data publicării. Noul regulament de aplicare a Codului Rutier prevede, printre altele, că este interzis transportul persoanelor în stare de ebrietate în autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 si A (mopede şi motociclete de orice fel) sau în cabină, ori în caroseria autovehiculului destinat transportului de mărfuri. O altă prevedere este că poliţistul rutier este obligat, ca atunci când verifică documentele unui conducător de autovehicul sau tramvai, să urmărească dacă există concordanţă între datele înscrise în actul de identitate şi cele din permisul de conducere. În cazul în care constată neconcordanţe referitoare la nume, prenume, precum şi în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, poliţistul rutier este obligat să reţină permisul de conducere şi să elibereze dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie de 15 zile. În ceea ce priveşte obţinerea permisului de conducere, dispoziţiile ce vor intra în vigoare prevăd ca şcoala de şoferi pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere să fie valabilă un an de la data absolvirii, iar absolventul să fie apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită examinarea.

Pe două roţi, doar cu buletinul

O serie de noi reguli îi vizează pe cei care circulă pe două roţi. Astfel, pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate. Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. Potrivit actului: "Se interzice conducătorilor de biciclete să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate; să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă". Tot potrivit Hotărârii de Guvern, începând cu data de 8 august, au dreptul să conducă vehicule din categoria Tr şi posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE. Posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul sa conducă tractor rutier, cu masa maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mica de 750 kg; posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul să conducă tractor rutier, cu masa maximă de până la 3.500 kg şi o remorcă cu greutatea mai mica de 3.500 kg; posesorul permisului pentru categoria C poate conduce tractor rutier cu masa mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă cu greutate mai mica de 750 kg; posesorul permisului  pentru categoria CE are dreptul să conducă tractor rutier cu masa maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică decât greutatea maximă a tractorului.