Au comemorat victimele morţii albe - consumul de stupefiante - Lampioane antidrog
Agenţia Naţională Antidrog a marcat, miercuri, Ziua Internaţională împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, comemorând victimele consumului de stupefiante. Astfel, şi la Oradea au fost comemorate 238 de persoane care au murit în urma unor supradoze, prin lansarea unor lampioane pe Crişul Repede şi prin sensibilizarea opiniei publice privind riscul de deces ca urmare a consumului de droguri.
Mesajul din acest an pentru a marca Ziua Internaţională împotriva Traficului şi Consumului de droguri a fost "Alege sănătatea ca prioritate în viaţă, nu drogurile!", autorităţile dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea cererii de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive şi efectele nocive pe care acestea le au asupra sănătăţii. În acest context, sub sloganul "În viaţă sănătatea are prioritate, nu drogurile!" "Victimele consumului de droguri nu mai au priorităţi, doar lumânări aprinse. Tu ce priorităţi ai?", reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor au comemorat victimele consumului de droguri miercuri seara, prin aprinderea şi lansarea pe apă a unor lampioane de pe malul drept al Crişului Repede (ieşirea din Ştrandul Municipal Oradea). De asemenea, reprezentanţii CPECA au distribuit materiale informative privind consecinţele nefaste pe care l-a avut consumul de droguri asupra vieţii unor celebrităţi.
Automate de seringi
Pe de altă parte, directorul ANA, Sorin Oprea, a declarat miercuri că noua strategie naţională antidrog cuprinde concepte noi, adaptate modului în care s-a transformat consumul în ultimii ani, care ar include montarea de automate cu seringi în zonele cu mulţi consumatori, dar şi vânzarea de teste antidrog în farmacii. "Este nevoie de o regândire a abordării problematicii consumului de droguri. Vrem să găsim rezolvări pentru situaţiile nou apărute. Una ar fi automatele de seringi sau distribuirea lor prin farmacii. O seringă folosită de un consumator este dată apoi la alţi zece, iar transmiterea bolilor se face foarte rapid. Seringile pentru un consumator, pentru un an de zile, costă cam 100 de euro. Tratamentul pentru HIV costă 4.000 de euro. Deci trebuie să luăm nişte măsuri", a mai spus directorul ANA. În străinătate, seringile noi oferite consumatorilor la automate pot fi luate în schimbul uneia folosite sau al unei sume modice. Directorul ANA a mai spus că este luată în calcul inclusiv posibilitatea ca în farmacii să se vândă teste antidrog, astfel încât părinţii să îşi poată testa copiii.
Aparatura defectă, bucuria drogaţilor
Dincolo de strategiile gândite de autorităţi, concret, oamenii legii întâmpină însă probleme în ceea ce priveşte depistarea persoanelor drogate. Astfel, probele luate de la suspecţii prinşi în flagrant că s-au drogat sau că fac trafic de droguri nu mai pot fi verificate la singurul aparat pentru testarea drogurilor din Transilvania, cel de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj. Acesta este stricat de două luni şi nu poate fi reparat pentru că nu sunt bani. Suspecţii prinşi în flagrant nu pot fi reţinuţi pentru că nu există probe. "Până nu ştii cu exactitate despre ce fel de substanţă este vorba în cazul suspecţilor, nu poţi să îi pui sub acuzare. În prezent, trimitem probele la Bucureşti, unde sunt testate şi de unde ni se comunică rezultatul. Totul durează între şapte şi 14 zile", spune un poliţist de la DIICOT. Chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, a declarat că instituţia pe care o conduce nu poate să plătească reparaţiile laboratorului antidrog din moment ce nu are alocaţi bani pentru acest lucru.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.