Autorul cărții „Bandele de stradă”, în vizită la DASO - Întâlnire cu Luca Vincenti
Tinerii din Centrele cu Destinaţie Multifuncţională Dignitas şi Candeo au primit, recent, vizita lui Luca Vincenti, sociolog - criminolog italian, care susţine o campanie vastă în România de conştientizare a tinerilor cu privire la pericolele la care sunt expuşi dacă aleg calea drogurilor, a alcoolului sau a aderării la anumite grupuri infracţionale.
Arina Moș, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a precizat: „Sunt onorată de vizita dlui Luca Vincenti, care a venit să ne împărtăşească din vasta lui experienţă, din viaţa de stradă, şi dorim ca, pe viitor, să derulăm împreună ample proiecte, adresate persoanelor care părăsesc sistemul de detenţie şi tinerilor aflaţi în situaţii vulnerabile. Îi mulţumesc pentru deschiderea faţă de problemele comunităţii noastre şi pentru sprijinul acordat în abordarea acestora, modul de abordare fiind esenţial în gestionarea eficientă a diferitelor situaţii cu care ne confruntăm”.
Luca Vincenti a devenit cunoscut în România după lansarea cărţii „Bandele de stradă”, monografie de criminologie, un studiu la care autorul a lucrat timp de şapte ani, studiind bandele de cartier din Genova, urmărindu-le mişcările şi înfiltrându-se printre ele.
Întâlnirea s-a desfăşurat într-un cadru dinamic şi interactiv, tinerii manifestând un real interes pentru subiectele dezbătute. În cadrul întâlnirii, au fost abordate numeroase teme de interes pentru tinerii cazaţi în cele două Centre cu Destinaţie Multifuncţională Dignitas şi Candeo. Unele dintre aspectele abordate au fost valorile, normele, mentalitatea, modul în care sunt „botezaţi” cei noi intraţi în bandă, agresiunile sexuale la care sunt supuse femeile, veteranii în bandă şi modul în care aceştia se comportă în închisoare.
Cei prezenţi la întâlnire au aflat despre modul în care membrii care fac parte din aceste bande infracţionale se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.
Un alt subiect dezbătut a fost pericolul consumului de droguri, categoriile de droguri nou apărute şi efectele pe care acestea le au asupra psihicului şi implicit a comportamentului consumatorului.
Cu o copilărie devastată de coşmarul abandonului în diferite orfelinate din ţară, aceşti tineri sunt vulnerabili şi sunt ţinte uşoare pentru racolarea în aceste bande.
Sociologul Luca Vincenti le-a explicat tinerilor prezenţi că experienţa trăită de ei în mediul instituţional îşi pune amprenta asupra traiectoriei de viaţă, determină o serie de efecte negative asupra afectului tinerilor, pierderea identităţii şi a sentimentului de apartenenţă, cunoscut fiind faptul că aceştia dobândesc în acea perioadă comportamente mai puţin valorificate social și profesional şi în planul creativităţii fiind mai rigizi și mai greu adaptabili.
S-a accentuat, totodată, necesitatea cunoaşterii mai aprofundată a problemelor cu care se confruntă aceşti tineri şi a nevoilor lor specifice, fiind importantă opinia tânărului asupra vieţii independente și a domeniului profesional pe care şi-l doreşte, cunoaşterea atitudinii tânărului faţă de eforturile necesare dobândirii independentei și, nu în ultimul rând, a temerilor sale privind dobândirea acesteia.
Mesajul transmis de Luca Vincenti a fost acela că fiecare trebuie să se regăsească şi să devină o persoană independentă indiferent de împrejurări, să îşi ia viaţa în propriile mâini, ei având şansa, prin intermediul celor două centre în care sunt găzduiţi, să fie îndrumaţi şi sprijiniţi în acest sens.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.