Beiuş - Cine va încălzi „Oraşul geotermal"?
În şedinţa din 31 octombrie, consilierii municipali beiuşeni au aprobat înfiinţarea unui „serviciu public, cu personalitate juridică, pentru alimentarea cu energie termică, în sistem centralizat, în municipiul Beiuş", în cadrul acestui departament urmând să fie angajaţi 17 lucrători.
Pentru a afla detalii despre acest demers, i-am luat un scurt interviu primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, principalul iniţiator al proiectului „Beiuş, oraş geotermal", în valoare de circa 16,7 milioane de lei, prin care reţeaua de distribuţie a apei geotermale a fost extinsă cu aproape 10 km, mai multe străzi cu gospodării individuale fiind incluse în acest proiect, locuitorii acestora urmând să beneficieze, în măsura în care vor dori să-şi racordeze imobilele, de acest tip de agent termic. Interlocutorul nostru, primarul Domocoş, a declarat că tocmai s-a întors de la Ministerul economiei şi că aşteaptă un punct de vedere al acestui organism vizavi de situaţia de la Beiuş, ştiut fiind faptul că, în conformitate cu legile în vigoare, nu pot fi licenţiaţi doi operatori pe acelaşi tip de energie, în aceeaşi locaţie. În plus, preciza Domocoş, este vorba şi de componenta socială a acestui tip de serviciu, pe care, dacă l-ar presta Primăria, tariful ar fi altul, probabil mai mare, ceea ce nu doreşte nimeni. Cât priveşte gradul de implementare a proiectului, în această iarnă vor fi racordate, în vederea probelor, blocurile de pe Calea Bihorului, urmând cele de pe strada Horea, asta însemnând că măcar locatarii imobilelor menţionate, nu puţini, vor avea căldură prin intermediul acestui program, chiar dacă aspectele legale privitoare la dreptul de exploatare nu sunt deloc clare. Deşi în acest moment, după cum arăta Adrian Domocoş, legile româneşti referitoare la fondurile europene şi cele privind autorizarea şi licenţierea serviciilor publice se bat cap în cap, interlocutorul nostru speră că ministerul va găsi o soluţie juridică benefică pentru toţi factorii implicaţi, cum ar fi, de exemplu, asocierea în participaţiune, folosinţa gratuită sau comodatul - toate cu o gestiune contabilă separată - către TRANSGEX, unicul deţinător al licenţei de exploatare a zăcământului. TRANSGEX are, deci, monopolul producţiei, în discuţie rămânând doar transportul şi distribuţia apei geotermale, dar, preciza Domocoş, se căuta o soluţie prin care serviciul în cauză să nu fie înstrăinat şi, totodată, să rămână un operator unic pe teritoriul municipiului Beiuş, acesta fiind, fireşte, TRANSGEX. Referitor la preţ, atât Primăria, cât şi TRANSGEX-ul, nu-şi doresc creşterea tarifelor la agentul termic pe raza municipiului Beiuş. Mai mult, tariful, pe partea de proiect, nu poate fi modificat în cei doi ani de implementare şi nici în primii cinci din perioada post-implementare.
Totuşi, dacă recent aprobatul serviciu de alimentare cu apă geotermală de pe lângă Primăria Beiuş va deveni realitate, asta înseamnă costuri suplimentare, de la cheltuielile cu personalul, până la cele legate de logistică, iar acestea vor genera presiuni asupra tarifului practicat. Dacă adăugăm şi influenţele venite din scumpirea apei reci, care este preluată de TRANSGEX de la Compania de Apă, fiind necesară pentru furnizarea de apă caldă, suntem sceptici vizavi de realismul menţinerii preţului actual la apa geotermală.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.