Bihorenii, sfătuiţi să fie atenţi la alimente şi să evite expunerea la soare - Atenţie la caniculă!
Pentru următoarele zile prognozele meteorologice anticipează în judeţul Bihor temperaturi cuprinse între 30 şi 35 grade Celsius şi o creştere a disconfortului termic. Având în vedere acest lucru, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor fac o serie de recomandări populaţiei în vederea prevenirii unor situaţii neplăcute.
Bihorenii sunt sfătuiţi să consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci, pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii - sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului. Potrivit unui comunicat al DSP Bihor, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea. În plus, să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. "În interiorul locuinţei trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior; trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei. Trebuie evitată formarea aburilor în locuinţă datorată duşurilor fierbinţi, gătitului, utilizării maşinii de spălat vase sau rufe", se arată în comunicatul DSP. Ca de obicei medicii recomandă bihorenilor să evite ieşirile în aer liber şi activitatea fizică între orele 10-18. Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să staţioneze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră şi să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare. Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice.
Condiţii propice pentru salariaţi
În perioadele de caniculă angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37oC cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure: apă minerală - 2-4 l/persoană, echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii). Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la ora 11 şi după ora 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.
Mare grijă la alimente
O atenţie deosebită trebuie acordată în această perioadă alimentelor. Astfel, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare, se recomandă spălarea mâinilor înainte de prepararea mâncării, înainte de masă, spălarea sub jet de apa a fructelor şi legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure, fierberea laptelui nepasteurizat, protejarea alimentelor de contactul cu muşte şi rozătoare. După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Alimentele pentru sugari vor fi administrate acestora imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În plus, evitaţi să consumaţi alimente comercializate în spaţii improprii şi/sau de către persoane neautorizate. La apariţia primelor semne de boală, atât ca urmare a temperaturilor ridicate cât şi datorită consumului unor alimente, recomandăm populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament, iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.