Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorului viermele merelor (Cydia pomonella) generația a II-a, la măr, păr, gutui. Larvele generației a doua atacă fructele aproape de maturitate, formând orificii unde pătrund microorganisme ce determină putrezirea acestora.

Se mai combat: afide, defoliatoare, minatoare, rapăn, făinare.

Efectuaţi tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Delegate - 0,3 kg/ha + Polyram DF - 0,25% + Kumulus DF - 0,3 % sau

2. Coragen - 175 ml/ha + Dagonis - 1,2 l/ha sau

3. Karate Zeon - 0,015% + Folicur Solo - 0,6 l/ha.

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 10-15 iulie.        Tratamentul se repetă după 8-10 zile, folosind un alt amestec din cele mai sus menționate. Ca mijloace mecanice de combatere pentru reducerea rezervei biologice se recomandă ca fructele viermănoase căzute să se adune şi să se îndepărteze de sub coroana pomilor. La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului.

Conform normelor Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător aşa cum prevede legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.