Campania de verificare a colectării selective - Îmbunătățire a activității de precolectare
O nouă etapă a campaniei de verificare a modalității de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile şi biodegradabile s-a desfăşurat în perioada 1-4 noiembrie. Potrivit municipalităţii, s-a constatat o îmbunătățire a activității de precolectare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile.
În perioada 1-4 noiembrie au fost verificaţi utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice) din zona de case: str. Szigligeti Ede, str. Ady Endre (nr. 54 - 96), str. Malului, str. Emilian M. Chitul, str. Mărăști, str. Mimozei, str. Armatei Romane, str. George Topârceanu, str. Coziei, str. Bacăului, str. Moților și str. Al. Vaida Voievod. Controalele au fost efectuate de către patrule mixte, compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, Rer Vest și Eco Bihor, cu sprijinul Poliţiei Locale a Municipiului Oradea.
„Dacă în prima săptămână procentul de deșeuri reciclabile conforme raportat la numărul de generatori verificaţi a fost de 59%, în săptămâna a doua acest procent a crescut la 71%. În cazul deșeului biodegradabil procentul a crescut de la 31% în prima săptămâna la 50% în săptămâna a doua”, menţionează primăria Oradea.
La „deșeu reciclabil”, 26 neconforme din 90 verificate
În urma controlului efectuat în data de 1 noiembrie la fracția de deșeu reciclabil, pe străzile Szigligeti Ede și Ady Endre s-a constatat că dintr-un număr de 132 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 90 de utilizatori au scos recipientele/sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate. Dintre aceștia, s-au identificat deșeuri neconforme la un număr de 26 de generatori de deșeuri. În aceste situații, deşeul reciclabil a fost contaminat cu alte fracții, de cele mai multe ori cu resturi de mâncare, deșeuri vegetale, tampoane, măști, deșeuri voluminoase, textile, pungi și ambalaje contaminate cu sânge etc.
În urma controlului efectuat în data de 2, respectiv 4 noiembrie, la fracția deșeu biodegradabil, s-a constatat că dintr-un număr total de 465 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 158 de utilizatori au scos recipientele în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate. Dintre aceștia s-au identificat deșeuri neconforme la un număr de 79 de generatori. În aceste situații, deşeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipiente din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton contaminate cu sânge și cu alte produse alimentare etc.
„Echipa de control a aplicat pe recipientele al căror conţinut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „Deşeu neconform”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca și „Deşeu rezidual”, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară, conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
84 de avertismente
În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat 84 de avertismente, urmând ca la următorul control neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.
„Întrucât în cazul fracția de deșeu reciclabil, precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune, Primăria Municipiului Oradea a constatat ca nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Utilizatorii serviciului de salubrizare au fost totodată informați asupra regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens”, a precizat municipalitatea.
Ghidul de colectare distribuit de Rer Vest poate fi consultat şi în format electronic pe site-ul firmei: rervest.ro.
Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului Rer Vest la nr. 0374885693 - program telefonic (luni - vineri) 07.00 - 19.00; 0259433195 - program telefonic (luni - duminica) 19.00 - 07.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.