13 elevi ai gimnaziului Melanchthon de Blesewic, din Olanda, au făcut voluntariat în Oradea și împrejurimi, ghidați de Caritas. Elevii olandezi au adunat bani pentru nevoiași, au pregătit, cu mâinile lor, o sută de sandvișuri, au luat masa cu orfanii din Săcueni și au distribuit pachete cu alimente în zonele sărace din Sălacea.

De ce ar alege un grup de liceeni olandezi să călătorească la Oradea în loc de Barcelona, Lisabona sau Praga, ca parte a săptămânii școlare dedicate excursiilor cu clasa, pentru a face voluntariat în beneficiul orfanilor și nevoiașilor bihoreni? Răspunsul vine de la unul dintre pedagogii care au condus echipa, profesorul de muzică Bernard Hoving: „Restul destinațiilor opționale erau excursii cu caracter turistic, pe care tinerii vor avea ocazia să le parcurgă în viitor. Însă, în România, pot câștiga experiență neprețuită datorită programelor Asociației Caritas Catolica Oradea. Prin voluntariat, tinerii își construiesc caracterul, în timp ce aduc bucurie altora. Elevii care au participat la program anul trecut au împărtășit multe lucruri bune despre experiențele lor, ceea ce i-a convins pe mulți să ni se alăture anul acesta”, a declarat profesorul.

Astfel, între 18 și 25 aprilie, în loc de sejururi de vis în Spania sau Portugalia, 13 elevi ai gimnaziului Melanchthon de Blesewic din Olanda au făcut voluntariat în Oradea și împrejurimi sub conducerea profesorilor Karin Vermeulen, Jan de Jong și Bernard Hoving, ghidați de echipa locală Caritas. Activitatea a fost o continuare a unui program lansat anul trecut, în care studenții fac voluntariat în localități aparținând Diecezei Oradea pentru a ajuta familiile, persoanele și instituțiile sprijinite de Asociația Caritas Catolica Oradea. Fondul financiar pentru călătorii și activități a fost colectat de elevi pe parcursul unui an școlar, la diverse târguri de caritate și evenimente școlare.

Programul din Oradea a început vineri, 19 aprilie, când elevii olandezi au pregătit cu mâinile lor o sută de sandvișuri. Acestea au fost distribuite în cursul serii beneficiarilor azilului de noapte pentru persoanele fără adăpost din Oradea, care i-au condus cu amabilitate pe vizitatori în jurul complexului. Le-au arătat camerele de dormit, dușurile, camera asistentului medical și le-au oferit o privire asupra vieții lor de zi cu zi. Prin conversații personale, directe, elevii olandezi au cunoscut poveștile de viață a unor beneficiari și situații greu de închipuit pentru străini. Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune comună condusă de predicatorul auto-numit al comunității azilului de noapte. La sfârșitul serii, echipa de voluntari a privit luminile orașului din vârful dealului Ciuperca.

„Vizita la azilul pentru persoanele fără adăpost rămâne o amintire specială pentru mine. A fost frumos să pot ajuta acești oameni foarte săraci și fără bani cu un gest mic. Această experiență și-a lăsat amprenta asupra sufletului meu, în sensul bun al cuvântului. Am promis să ne întoarcem aici cu prietenii mei după ce vom absolvi”, a spus Luke, unul dintre elevii participanți.

Ei au petrecut sâmbăta cu tinerii de la Casa Domnul Isus Copil din Săcueni. Voluntarii au jucat fotbal, frisbee și badminton în echipe mixte cu orfanii, dar a existat timp și pentru alte tipuri de activități de voluntariat, cum ar fi aranjarea meselor și curățarea legumelor în bucătăria casei de copii. Atmosfera a fost fantastică, cu multe râsete și muzică. După ce tinerii au terminat activitățile sportive, toți au stat la masă și au luat prânzul împreună cu orfanii. Înainte de despărţire, echipa a promis că îi va vizita din nou anul viitor pe micii și marii locuitori ai casei din Săcueni și au donat, de asemenea, două fierbătoare de apă și aparate de făcut sandvișuri instituției Fundației Sf. Francisc.

 

Au descoperit frumusețile Bihorului

Pentru a vedea nu numai cazurile sociale, ci și frumusețile locului, Caritas i-a dus pe voluntari într-o excursie la Vadu Crișului duminică, 21 aprilie. Tinerii olandezi au fost fascinați de frumusețea lanțurilor muntoase din Pădurea Craiului, deoarece propria lor țară constă în mare parte din câmpii plate, astfel încât drumeția montană și vizitarea peșterii au reprezentat o mare aventură pentru ei. Reîncărcați de priveliștea cascadei și de aerul montan proaspăt, cei din echipă și-au putut continua călătoria umanitară în săptămâna următoare.

A doua zi, olandezii au distribuit pachete cu alimente în zonele sărace ale satului Sălacea. Invitați în unele case, tinerii au dobândit o perspectivă asupra vieții oamenilor de acolo, în special a familiilor cu mulți copii și a vârstnicilor care trăiesc singuri. Echipa a avut ocazia să participe și la o întâlnire cu primarul comunei, Béla Horváth.

La sfârșitul zilei de luni, echipa a vizitat, de asemenea, o doamnă în vârstă din Marghita, beneficiara programului de îngrijire la domiciliu Caritas, a cărei operație de cataractă a fost sponsorizată de olandezi, și datorită ajutorului lor și-a recăpătat vederea la 84 de ani, după zece ani de orbire.

Marți, 23 aprilie, elevii au fost voluntari pe tot parcursul dimineții în grădina Căminului de Bătrâni Sf. Elisabeta din Oradea.

„M-am simțit minunat să-i ajut pe bătrâni și bolnavi. Am decis să încerc să vin din nou anul viitor, ca parte a săptămânii de excursii cu clasa. Acest program a fost o experiență de neuitat pentru mine”, a spus Lara, elevă de 16 ani.

Tinerii olandezi au oferit cadou persoanelor neajutorate nu numai dulciuri și echipamente sportive, ci și apropierea lor umană, au ieșit să joace fotbal și badminton pe pajiști sau au făcut pictură pe față și activități în interior cu copiii vizitați în Episcopia Bihor și Telechiu.

Ziua de închidere a săptămânii voluntariatului a fost miercuri, 24 aprilie. Dimineața, tinerii au vizitat bolnavii și bătrânii îngrijiți în cadrul programului Caritas de îngrijire la domiciliu din Oradea. Le-au cântat și le-au oferit daruri, dar, mai mult decât orice, și-au făcut timp să vorbească cu ei și să-i asculte. Prezența lor tinerească a adus lumină în casele pacienților.

În cadrul programului „Blesewic – Roemenie”, un alt grup olandez este așteptat să sosească la Oradea în primăvara anului viitor, dar tinerii nu vor sta degeaba până atunci. Conduși de profesorii lor, aceștia vor organiza campanii de strângere de fonduri pe tot parcursul anului pentru a obține resurse financiare pentru program.