Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca - program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, împreună cu echipa școlii și voluntari, au ales să își petreacă vacanța într-un mod eficient și plăcut.

Profesorii au descoperit talentele copiilor, acestea au ieșit în evidență în activitățile zilnice de la clasă. Pentru dezvoltarea lor și pentru promovarea modelelor de bună practică, aceștia au scris și câștigat un proiect finanțat de către Fundația Comunitară Oradea, proiectul „Talentul nu are etnie”. În cadrul proiectului, au fost dezvoltate ateliere de chitară, cor, teatru, artă culinară, sport și pictură. Partea frumoasă este că fiecare atelier a reușit să atragă voluntari foarte valoroși, profesioniști deosebiți remarcați prin profesionalismul lor, dar și prin dragostea pentru copii și dorința de a se investi în generația tânără și pentru a transmite mai departe talentul prin muncă și efort susținut. Atelierele au loc săptămânal în cadrul școlii din Tinca și se vor desfășura până la finalul lui iunie 2021 prin finanțarea de la Fundația Comunitară. Urmează ca școala să caute modalități de a desfașura aceste ateliere și după încheierea proiectului, ele fiind foarte apreciate de copii și utile în dezvoltarea talentelor beneficiarilor.

În cursul zilei de marti, 20 aprilie, 45 de copii beneficiari ai acestui proiect au participat la o activitate în Oradea.  În cadrul activității au cotinuat atelierele prin care copiii să își dezvolte talentul. Copiii au beneficiat de două ateliere de pictură susținute de Horea Sălăgean și Evelina Noane, două ateliere de chitară susținute de Nicolae Moranciu, atelier de cor susținut de Cristiana Popa și Ovidiu Roman, atelier de box susținut de Forian Ioan și Sebi Silaghi. Copiii au avut parte sși de momente recreative, au urmărit un film, s-au plimbat prin parc, școala oferind și masa de prânz. Acțiunea a fost posibilă datorită implicării celor 10 voluntari, prieteni ai școlii și a întregii echipe a școlii ProRoma. Scopul acestei ieșiri este să îi soată pe copii din comunitatea de romi, să le dea ocazia să interacționeze și cu alte medii decât comunitatea izolată, să cunoască alți oameni și specialiști deosebiți.

Daniela Tutos, directoarea școlii ProRoma din Tinca a dorit să transmită un mesaj de mulțumire celor care au susținut acest proiect: „Mulțumim voluntarilor, care dăruiesc timp, energie, iubire, pasiune, cunoștințe, valori. Mulțumim azi, în mod deosebit, domnului Nicolae Moranciu, care din martie 2020 predă ore de chitară copiilor din Tinca; mulțumim artiștilor plastici Horea Sălăgean, Evelina Noane și Alina Suiugam, care ne învață tehnici de pictură; mulțumim tânărului muzician Ovidiu Roman, care ne ajută ca melodiile să sune mai armonios; mulțumim domnului antrenor de fotbal de la Liceul Sportiv Oradea, Ciprian Daianu, pentru că  a fost deschis să găsească potențialul copiilor și să lucreze cu aceștia; mulțumiri și domnului Sebastian Silaghi și echipei dânsului pentru antrenamentele de box săpămânale oferite copiilor. De asemenea, aducem mulțumiri și tinerilor elevi ai colegiului Național „Emanuil Gojdu”, care ne sunt aproape și, prin exemplul personal, sunt un exemplu de reușită și modelul cel mai bun pentru încurajarea elevilor să își continue studiile".

Școala ProRoma functionează din 2012 și a organizat mereu activități interesante pentru copiii din comunitatea de romi din Tinca, pentru ca aceștia să vină cu drag la școală și să nu își abandoneze studiile.