Centrul de îngrijire de Zi Oradea - În sprijinul copiilor şi al familiei
Centrul de Îngrijire de Zi este un serviciu public de asistenţă socială destinat copiilor proveniţi din familii cu probleme sociale. Începând cu 1 ianuarie 2005, Centrul de Îngrijire de Zi a fost preluat de către Consiliul Local al municipiului Oradea - Administraţia Socială Comunitară Oradea de la Consiliul Judeţean Bihor - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Misiunea Centrului de Îngrijire de Zi este prevenirea separării copilului de familia sa, precum şi prevenirea abandonului şcolar prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere, socializare, consiliere psihologică, orientare şcolară şi profesională, şi dezvoltarea unor deprinderi de viaţă independentă. „Activităţile în Centrul de Îngrijire de Zi se axează pe respectarea şi promovarea interesului superior al copilului cu privire la respectarea drepturilor copilului, precum şi conştientizarea părinţilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au faţă de copil. Pe lângă activităţile zilnice desfăşurate (suport educaţional, activităţi de recreere şi socializare, consiliere psihologică, orientare şcolară şi profesională), în Centrul de Îngrijire de zi se desfăşoară activităţi de stimulare şi îmbunătăţire a capacităţii creative şi intelectuale", ne-a spus Daniela Hodoşan, directoarea instituţiei. În prezent, la Centrul de Îngrijire de Zi, copiii desfăşoară activităţi creative pentru a sărbători Zilele de 1 şi 8 Martie, confecţionând prin tehnica Quilling mărţişoare şi felicitări. „Aceste activităţi le oferă bucurie şi satisfacţie personală copiilor manifestată printr-o încredere în sine. Programul de activităţi al Centrului de Îngrijire de Zi le este prezentat părinţilor, aceştia fiind încurajaţi să colaboreze cu personalul de specialitate în vederea îmbunătăţirii relaţiei părinte - copil", menţionează Daniela Hodoşan.
Categorii de beneficiari ai centrului
Centrul de Îngrijire de Zi sprijină 65 de copii, 25 de vârstă preşcolară (3-6 ani) şi 40 de vârstă şcolară, care frecventează diferite unităţi de învăţământ. De serviciile Centrului de Îngrijire de Zi beneficiază următoarele categorii de persoane: copii preşcolari şi părinţii cărora li se acordă prestaţii şi servicii destinate prevenirii separării lor; copii de vârstă şcolară, încadraţi în învăţământul de masă şi părinţii cărora li se acordă prestaţii şi servicii destinate prevenirii separării lor; copii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială şi au fost reintegraţi în familie; copii care beneficiază de o măsură de protecţie specială; părinţii ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială; copii neînsoţiţi de părinţi sau de alt reprezentant legal, care solicită o formă de protecţie în condiţiile reglementărilor legale privind statutul şi regimul refugiaţilor; copii aflaţi în situaţie de risc (proveniţi din familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, cu un nivel scăzut de cultură şi educaţie), existând posibilitatea de abandon şcolar şi familial.
Servicii oferite gratuit
Dintre serviciile oferite în cadrul centrului amintim: asistenţă socială - informaţii şi sprijin pentru a beneficia şi de alte servicii sociale, în funcţie de nevoile specifice ale fiecărei familii; sprijin în integrarea în muncă a părinţilor sau a reprezentanţilor legali, în limita posibilităţilor existente, prin îndrumarea acestora către serviciul public specializat în medierea muncii; îngrijire pe timpul zilei - existenţa unui program zilnic organizat, elaborat în funcţie de nevoile şi particularităţile fiecărui copil în parte; asigurarea mesei - în funcţie de numărul de ore petrecute în centru se asigură hrană zilnic, fiind asigurată masa de prânz; asistenţă medicală primară; activităţi educaţionale - pentru copiii de vârstă preşcolară şi şcolară; activităţi de recreere şi socializare; activităţi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă; consiliere psihologică - oferită copiilor la nivel individual şi de grup; consiliere şi sprijin pentru părinţi; orientare şcolară şi profesională.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.