Proiectul Uniunii Județene a Pensionarilor din Bihor, finanțat de Primăria Municipiului Oradea, a oferit membrilor o colaborare transfrontalieră cu organizații neguvernamentale ale comunităților de români și maghiari din Ungaria.
                 
O delegație a pensionarilor s-a deplasat la Gyula, Ungaria, pentru a participa la Festivalul Gastronomic Românesc, organizat de reprezentanții „Autoguvernării românești” din judetul Hajdu-Bihar, cu scopul de a încuraja buna conviețuire și mai ales pentru cultivarea limbii române, precum și pentru a păstra și cultiva tradițiile și obiceiurile minorității românești din Ungaria.
La acest eveniment au participat 52 organizații din cele două județe din Ungaria în care locuiesc români. De asemenea, au fost prezenți ambasadorul României din Ungaria, precum și doi consuli generali români din Gyula și Szeged, precum și Preasfinția Sa Episcopul românilor din Ungaria.
Tot în contextul unei largi colaborări transfrontaliere, o delegație de 48 membri ai Uniunii Pensionarilor a avut posibilitatea de a organiza o întâlnire cu reprezentanții organizației neguvernamentale „Élet fa” din Debrețin, pentru un schimb de experiență între pensionari și pentru a cunoaște implicarea pensionarilor în activitățile sociale și culturale din acest oraș. Președintele Peter Giczey al organizației „Élet fa” din Debrețin - Ungaria a prezentat programul și obiectivele prevăzute pentru anul 2024, precum și perspectivele anului  viitor pentru implicarea pensionarilor în comunitate, dar a făcut și o trecere în revistă a condițiilor de viață a pensionarilor, susținute de legislația în vigoare.
Din partea pensionarilor din Oradea, președintele Uniunii, Dumitru Bochiș, a transmis și a punctat câtva probleme caracteristice persoanelor vârstnice, a căror viață fost îmbunătățită prin legea actuală a pensiilor.
Delegația Uniunii Pensionarilor din Bihor a prezentat un moment artistic, alcătuit din recitări de poezii în cele două limbi, de către Ecaterina Grecu, Nela Axinte și Florica Mera și de un grup vocal care a interpretat câteva melodii din repertoriul foarte cunoscut al maghiarilor și românilor. Cu ocazia acestui eveniment, s-au pus bazele colaborărilor viitoare între cele două organizații neguvernamentale participante la acest eveniment transfrontalier, precum si inițiativa Uniunii Pensionarilor de a deveni membri ai Federaței Internaționale a Comunităților, acesta deoarece domnul  Peter Giczey este membru al Comitetului de conducere al Federației din zona europeană,  cu sediul în Norvegia. 
Tot prin proiectul finanțat de Primăria Municipiul Oradea, pensionarii au efectuat o excursie și la Budapesta, cu scopul de a cunoaște monumentele arhitecturale, în special cele istorice, mai ales că acestea au o rezonanță puternică în trecutul Transilvaniei și al țării noastre. Activitățile inițiate și desfășurate prin proiect au fost deosebit de importante în viața pensionarilor din Bihor, deoarece a contribuit la socializare, formarea grupului vocal și, mai ales, la relaționarea membrilor în acțiunile viitoare ale Uniunii Pensionarilor.
Miorița SĂTEANU