Colectarea selectivă sună la interfonul asociaţiilor de proprietari
Campania de informare a publicului privind colectarea selectivă a deşeurilor se va desfăşura în perioada 8 - 9 octombrie 2011 şi se referă în primul rând la conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor. În acest moment, acest proiect se desfăşoară cu succes doar în zona de case, acolo unde 85% din fracţiile uscate sunt necontaminate şi pot fi valorificate. Din păcate, la nivelul celor 800 de asociaţii de proprietari de la nivelul municipiului Oradea rezultatele sunt îngrijorătoare, doar 5% din gunoiul reciclabil este necontaminat. Lipsa de educaţie a orădenilor, precum şi lipsa unor facilităţi pentru a colecta fracţia uscată a dus la o situaţie atât de nefavorabilă. În acest context, RER Ecologic Service, Eco Bihor şi Primăria Oradea demarează o campanie de informare a cetăţenilor de la blocuri. Proiectul prevede implicarea a 300 de voluntari, dar din păcate, ieri, la şedinţa de informare s-au prezentat doar 150. Voluntarii vor merge sâmbătă şi duminică printre cartierele de blocuri, vor împărţi pliante, vor sta de vorbă cu orădenii şi le vor oferi informaţii despre importanţa colectării selective, vor împărţi brelocuri şi pixuri. Totodată, în aceste zile, RER Ecologic Service va oferi al treilea set de saci galbeni, în număr de 16.000, la cei care locuiesc în zona de case. "Locuitorii de la case s-au dovedit mai disciplinaţi. În primele opt luni, am colectat 750 tone deşeuri reciclabile", ne-a declarat Gabriela Mălinaş, directorul economic al RER Ecologic Service. Totodată, aceasta a mai precizat, că în spiritul promovării reciclării selective, asociaţiile de proprietari vor primi containere cu capac galben, în timp ce Primăria Oradea se obligă să amenajeze noi incinte pentru aceste recipiente. Totodată, asociaţiile de proprietari sunt nevoite să anuleze ghenele şi să asigure închiderea noilor incinte cu cheia.
Cei care doresc să ia parte la această acţiune ca voluntari pot să se înscrie on-line pe adresa www.ecobihor.ro sau la numărul de telefon 0259-414.109, între orele 8.00 -16.00. Efortul voluntarilor va fi răsplătit cu tichete de masă, oferite de Eco Bihor.
Cum sa colectam selectiv cand nu avem amenajarile si dotarile necesare? La asociatia noastra avem pubele la intrarea in scara, rascolite toata ziua de oameni nenorociti, multi facand mai mare mizeria in urma lor si lasand ridicate capacele, de multe ori.