Uriaşele viituri care au demolat sute de case s-ar datora atât ploilor abundente, cât şi... defrişărilor. Ministrul Mediului a dispus controale amănunţite privind acordarea autorizaţiilor de exploatare forestieră în Gorj, unul din cele afectate de inundaţiile din ultimele zile.

Controalele vor fi efectuate de Corpul de Control al ministrului Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cât şi de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi vânătoare (ITRSV), să demareze controale amănunţite privind acordarea autorizaţiilor de exploatare forestieră în judeţul Gorj. Ancheta va începe din oraşul Novaci şi va continua şi în celelalte localităţi din judeţ afectate de inundaţii. Conform dispoziţiei ministrului, ancheta va urmări să verifice amenajamentele forestiere, autorizaţiile de exploatare forestieră, cât şi felul în care aceste autorizaţii au fost respectate de către exploatatori. "Am dispus această anchetă pentru a ne asigura că inundaţiile din România sunt datorate strict cauzelor naturale şi nu exploatării forestiere în afara reglementărilor legale. Aștept concluziile anchetei pentru a vedea în ce măsura se impun eventuale corecţii legislative ori răspunderi ale exploatatorilor sau instituţiilor care autorizează astfel de activităţi", a declarat Attila Korodi. De la sfârşitul săptămânii trecute, Muntenia şi Oltenia sunt afectate de inundaţii masive. Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate. Totodată, trei bărbaţi, doi din Vâlcea şi unul din Argeş, au murit luaţi de ape.

Inundaţii şi în Banat

Potrivit pompierilor, persoanele care locuiesc în aproximativ o sută de case din oraşul Gătaia au fost evacuate, după ce un afluent al râului Bârzava, Fizeş, precum şi ape venite de pe câmpuri, cel mai probabil în urma ploilor abundente din ultimele ore, au inundat locuinţe şi străzi. Oamenii evacuați au fost duşi la liceul din Gătaia. Totodată, autorităţile monitorizează nivelul râului Bârzava, care trece prin oraşul Gătaia şi care ar putea să inunde întreaga localitate. De altfel, patru case au fost inundate de acest râu în cursul dimineţii, locuitorii acestora fiind evacuaţi. Şi în localitatea Moraviţa din judeţul Timiş, pe unde trece râul Moraviţa, primarul a solicitat ajutorul pompierilor, pentru a preveni producerea de inundaţii. Judeţele Timiş şi Caraş-Severin se află joi, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Detaşamente ISU în ajutor

Detaşamentele ISU de rezervă au fost trimise de urgenţă în zonele afectate de inundaţii, ca urmare a efectelor provocate de ape şi de avertizările hidrologice care se menţin în judeţele din sud-vestul României, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform sursei citate, în zonele afectate de inundaţii au fost trimişi oameni şi autospeciale din judeţele vecine, dar şi din Bucureşti, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Astfel, potrivit MAI, echipe ale ISU Bucureşti sprijină intervenţiile din judeţul Argeş, reprezentanţi ai ISU Prahova acţionează în judeţul Olt, militari din cadrul ISU Mureş au fost trimişi în judeţul Vâlcea, oameni de la ISU Alba intervin în Gorj, reprezentanţi ai ISU Braşov acţionează în Dolj, pompieri din Sibiu au fost mobilizaţi pentru interveţie în judeţul Mehedinţi, iar militari din cadrul ISU Arad sprijină intervenţia din judeţul Caraş-Severin. Totodată, în judeţul Teleorman au fost trimişi peste 50 de pompieri de la ISU Bucureşti, mai multe motopompe, bărci pneumatice, dar şi o cisternă pentru transportul de apă potabilă. În sprijinul oamenilor afectaţi în judeţul Dolj s-a dispus scoaterea de la Rezervele de Stat a zece tone de motorină, necesare susţinerii acţiunilor de intervenţie.