Damiş - Tabăra tinerilor voluntari
Asociaţia "Gata oricând" din Oradea a organizat, la mijlocul lunii trecute, o tabără de voluntariat de două saptămâni în cadrul proiectului „Voluntariat pentru tineri, tineri pentru comunitate", finanţat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor. Acest proiect a marcat Anul Internaţional al Voluntariatului şi, de asemenea, a creat o ocazie pentru tineri să se implice în problematica ariilor protejate şi a comunităţilor rurale din Bihor.
Tabăra a avut loc la Damiş, la Centrul de Resurse şi Promovare Turistică al ECOTOP Oradea în aria protejată de interes european - Natura 2000 "Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului". La tabără au participat 15 tineri voluntari, câţiva dintre ei fiind elevi, iar majoritatea studenţi la diverse specializări printre care psihologie şi geografie. Înainte de a începe tabăra, voluntarii au fost informaţi despre ce implică o arie protejată de către Andrei Acs, responsabil monitorizare şi control, din partea custodelui ariei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. Timp de două saptămâni tinerii s-au deplasat şi au realizat peste 300 de interviuri cu persoane din diverse sate incluse în aria protejată, de exemplu Roşia, Remetea, Bratca, Drăgoteni. Sătenii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu ideea de arie protejată şi dacă sunt receptivi la dezvoltarea turismului şi promovarea tradiţiilor locale. Pentru turism s-au arătat deschişi, însă cu protejarea au fost nehotărâţi: „Să se protejeze căprioarele, dar nu şi lupii", au spus mulţi. Majoritatea s-au arătat împotriva tăierii masive a pădurilor. Sătenii nu prea au ştiut ce anume se protejează, iar puţini au fost cei care au dat răspunsuri corecte: peşterile, liliecii, animalele sălbatice. Părerile au fost împărţite şi în legătură cu tradiţiile: unora li se par inutile, iar alţii s-au grăbit să invite voluntarii în gospodărie să le arate războaie de ţesut şi porturi populare.
Voluntarii au fost încântaţi de experienţa taberei. Anca Bugariu, studentă, povesteşte: „Pe lângă faptul că obiectivul proiectului a fost atins, am avut ocazia de a întâlni oameni, majoritatea din sectorul ONG-urilor, cu o experienţă de viaţă uimitoare, de la care ai ce învăţa despre orice. Oamenii din comunităţi m-au impresionat şi ei: mulţi nu aveau nici 8 clase, dar erau atât de deschişi, ne-au servit cu brânză şi cozonac." Valoarea totală a finanţării obţinute din partea DJST Bihor este 2.840 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.