De mai bine de trei ani, Direcția de Asistență Socială (DAS) Oradea are în derulare un protocol de colaborare cu Cabinetul Individual de Psihologie al Simonei Hinț.

„Prin încheierea acestui parteneriat, am dorit să venim în sprijinul părinților ai căror copii frecventează creșele orădene, oferindu-le, gratuit, asistenţă din partea specialiştilor. Protocolul de colaborare are ca scop diagnosticarea precoce a întârzierilor de limbaj, tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist, la copiii care frecventează creşele noastre”, transmit, printr-un comunicat de presă, reprezentanții DAS Oradea.

Nevoia iniţierii acestei acţiuni a fost dată de faptul că tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament.

De menționat că identificarea corespunzătoare şi intervenţia sau direcţionarea către profesionişti în domeniu, terapeuţi specializaţi în analiza comportamentală aplicată, pot să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti copii.

„Intenţia noastră este evaluarea psihologică a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 şi 3 ani din creşele din Oradea şi acordarea de servicii de specialitate pentru copiii identificaţi cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă”, mai transmit reprezentanții DAS Oradea.

Astfel, părinții copiilor depistați cu întârzieri de limbaj sau diferite forme de  autism beneficiază gratuit de consiliere și îndrumare în vederea recuperării copilului și a tratamentului pe care acesta ar trebui să-l urmeze.

 „Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%”, precizează Simona Hinţ.

În cadrul programului „Școala părinților”, program inițiat de Direcția de Asistență Socială Oradea, în urmă cu șase ani, părinţii care au copii cu vârste între 10 luni şi 3 ani, şi care frecventează creşa, au înțeles mai bine nevoile copiilor lor şi au aflat rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi, prin intermediul specialiștilor, psihologilor, medicilor și educatorilor. De la începutul pandemiei Covid-19,  temele de interes pentru proaspeții părinți, cum ar fi nutriția, bolile specifice sezonului rece, dezvățarea de scutec, comunicarea sunt abordate și dezbătute de către coordonatoarele și educatorii din creșe.