În luna decembrie au beneficiat de o masă caldă de la cantina socială 191 de orădeni. Cheltuielile cu mâncarea şi cu distribuirea acesteia săracilor este suportată de la bugetul local. În această lună cheltuilelile au ajuns la suma de 44.400 lei.

Printr-o Hotărâre a CL Oradea din ianuarie 2009 s-a stabilit un acord de parteneriat între ASCO şi Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea. „Legea 208/1997 ce priveşte cantinele de ajutor social stabileşte clar condiţiile de acordare a mâncării şi categoriile de beneficiari. Din ianuarie 2009, mâncarea se face la cantina Colegiului Tehnic Transilvania. În fiecare zi lucrătoare beneficiarii primesc o masă caldă. La felul întâi primesc o supă, iar la felul doi carne cu garnitură şi pâine. În fiecare zi meniul este altul, încercând să diversificăm mâncarea gătită. În zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbătorile legale beneficiarii primesc hrană rece. Există două puncte de distribuire a mâncării, unul pe straga Octavian Goga nr. 4, în vecinătatea căminului Cominca, iar celălalt pe strada Gutenberg nr. 8, în incinta Azilului de noapte. Pentru luna ianuarie avem pe lista beneficiarilor 206 persoane. Valoarea unei mese/beneficiar este de 7,50 lei", ne-a spus Gati Gizela, şef serviciu social, în cadrul ASCO. Numărul persoanelor care beneficiază de mâncare de la cantina socială este în scădere şi datorită condiţiilor înnăsprite prin care se acordă ajutorul social. „Majoritatea persoanelor care primesc mâncare de la cantina socială sunt beneficiari şi de ajutor social. Printr-o altă Hotărâre a CL Oradea de la începutul anului trecut, nu pot beneficia de mâncare decât copiii şcolarizaţi, prin această măsură dorindu-se motivarea acestor copii şi a părinţilor să îi trimită la şcoală. Noi suntem foarte mulţumiţi de colaborarea pe care o avem cu personalul Colegiului Tehnic Transilvania. Până în prezent nu am avut reclamaţii din partea beneficiarilor. Toată mâncarea se găteşte acolo în condiţii extraordinar de bune, iar cantina şi dotările corespund normelor europene", ne-a declarat Zita Koncsek, director ASCO. În ceea ce priveşte externalizarea acestui serviciu către Caritas Eparhial Oradea, un ONG care a cerut recent acest lucru, conducerea ASCO spune că acest lucru nu este posibil, deoarece această fundaţie nu poate asigura masa decât pentru maxim 100 de persoane.

Un alt meniu în fiecare zi

Consultând lista de meniu pentru luna în curs se poate vedea că într-adevăr meniul este unul diversificat. Spre exemplu, ieri, beneficiarii acestui serviciu au primit supă de carne cu zarzavat şi cigo, la felul doi cus-cus cu pulpe de pui şi o paine. Azi, în meniu a fost inclusă ciorbă de perişoare şi iahnie de fasole cu cârnaţi prăjiţi, iar mâine la felul întâi va fi ciorbă de burtă şi la felul doi mămăligă cu pulpe de pui şi sos de ciuperci. În ajun de Anul Nou, beneficiarii vor primi la pachet câte trei pâini de jumătate de kilogram, un cozonac, un pui de aproximativ 1 kg, un pachet de fidea şi clementine. Beneficiarii care şi-au ridicat mâncarea în cursul zilei de ieri, de la ambele puncte de distribuire a hranei ne-au spus că ei sunt mulţumiţi de mâncarea primită. „Mâncarea e destulă şi e gustoasă. Noi nu ne putem plânge de nimic. Îi mulţumim lui Dumnezeu că putem mânca o masă caldă zilnic. Cei care nu sunt mulţumiţi ori au ceva probleme ori pur şi simplu vor să facă scandal", ne-a spus unul dintre beneficiarii serviciului.