Despre cine și despre ce este data de 13 septembrie? - Salvatorii de lângă noi
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România vorbește despre toți pompierii din județ și din întreaga țară, despre acești apărători ai vieții care schimbă destine, uitându-se pe sine în momentele în care viața unui om depinde de ei, în clipele de răscruce, în care soarta semenilor aflați în situații limită își așază traiectoria pe modul în care simt, decid și acționează acești luptători cu focul și cu stihiile naturii.
13 septembrie este despre Florin Irimie, despre Valentin Țifra, care a salvat un copil de 5 ani, înecat, evacuându-l din apă și resuscitându-l; despre Adrian Pupăză, care, împreună cu medicul din dispeceratul medical, a salvat viața unui bebeluș adus de părinții disperați în curtea inspectoratului pentru că nu mai respira; despre Bokucz Gheorghe, care a salvat o mamă rămasă captivă între fiarele unui autoturism implicat într-un accident; despre Bogdan Boitor, care a salvat viața unui bărbat, rănit grav în urma unui accident rutier; despre Florian Bica, care a stins un incendiu izbucnit în miez de noapte la gospodăria unor consăteni, salvându-le viața și bunurile; despre Ciprian Petruț, care a smuls din ghearele morții o fetiță de 2 ani pe care a găsit-o întinsă pe trotuar, în stare de inconștiență. 13 septembrie este despre ei și despre toți camarazii lor, despre nenumăratele vieți salvate în cadrul misiunilor și în timpul liber, este despre cinstirea memoriei eroilor pompieri căzuți la datorie, cu alte cuvinte, este: Ziua Pompierilor din România.
Salvatorul din mijlocul puhoaielor
În data 22 iulie 2020, când în județul Bihor stihiile naturii au pus în pericol viața oamenilor, zeci de pompieri militari au depus toate eforturile profesionale și umane posibile pentru a-și proteja semenii, unul dintre aceștia aruncându-se, cu îndrăzneala specifică apărătorilor vieții, în vâltoarea puhoaielor amenințătoare, pentru a salva un om. Miercuri 22 iulie, când județul Bihor se afla sub Cod Roșu meteorologic, plutonier adjutant Florin Ovidiu Irimie, comandant de echipaj în cadrul Stației de Pompieri Ștei, era în subunitate, fiind gata să intervină în orice clipă, alături de colegii din tura de serviciu, în ajutorul semenilor. La un moment dat, cetățenii au început să apeleze numărul unic 112, sesizând zeci de situații de urgență generate de ploile abundente și vijeliile manifestate în raionul de intervenție al subunității, echipajului lui Florin fiindu-i repartizată misiunea de a interveni pentru evacuarea apei dintr-o locuință din Criștioru de Jos, una dintre localitățile cele mai afectate de inundații. Ajunși în comună, în drum înspre adresa indicată de apelant, Florin și colegii lui, plt. adj. Ionuț Ciurtin plt. maj. Novac Marius, au fost opriți de o localnică care le-a cerut ajutorul, semnalându-le faptul că, în apropiere, o persoană în etate, imobilizată la pat, fusese surprinsă de viitură în propria locuință, fiind în pericol de a se îneca întrucât nivelul apei în interiorul casei crescuse brusc, depășind un metru.
Echipajul s-a deplasat de urgență spre casa indicată, care era înconjurată de puhoaiele de apă și întrucât în astfel de situații fiecare secundă face diferența dintre viață și moarte, în momentul sosirii la fața locului, plt. adj. Florin Irimie a decis ca, până la venirea forțelor și mijloacelor solicitate în sprijin de la subunitate, să traverseze curenții violenți, pentru a pătrunde cât mai repede în locuință. Astfel, pentru a diminua timpul de intervenție și, implicit, a mări șansele de supraviețuire ale septuagenarei aflate în pericol iminent de a se îneca, subofițerul, asigurat cu cordița de un alt membru al echipajului, s-a deplasat spre locuință prin șuvoaiele învolburate, misiune care s-a dovedit a fi deosebit de dificilă din cauza nivelului ridicat al apei - care îi ajungea până la umeri, iar în unele locuri era de aproximativ doi metri - și a curenților extrem de puternici. Pierderea unor secunde prețioase sau abandonul în fața furiei naturii nu intrau în calcul, așa că, după reevaluarea rapidă a situației și cântărirea soluțiilor optime și urgente de salvare, echipajul a luat hotărârea de a realiza o punte din grinzi de lemn, între anexe și locuință, creând astfel un culoar de acces, periculos pentru ei, dar salvator pentru victimă în acele momente. Înarmați cu mult curaj, calm și hotărârea de a salva, plt. adj. Florin Irimie, urmat de ceilalți doi membri ai echipajului și de paramedicii subunității, au traversat puntea suspendată deasupra puhoaielor, reușind să ajungă prin pod la victima aflată în imposibilitatea de a se mișca și să-i acorde primul ajutor, transportând-o ulterior, pe targă, prin apa al cărei nivel mai scăzuse între timp, la punctul de întâlnire cu un alt echipaj medical căruia i-a predat-o în siguranță, în vederea transportării acesteia la spital. Florin și colegii săi și-au refăcut instantaneu stocul de energie sufletească din privirea recunoscătoare a celei a cărei viață a continuat datorită lor, după care au plecat direct și rapid spre următoarea… și următoarele misiuni din localitate, evacuând continuu apa din gospodării timp de încă 8 ore, până după miezul nopții.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.