În şedinţa extrardinară a Consiliului Judeţean Bihor de ieri, 19 ianuarie, a fost aprobată procedura de continuare a externalizării serviciilor sociale pentru contractele de furnizare a serviciilor sociale.

În prezent, 20% din activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) este externalizată, restul de 80% fiind realizată de aparatul propriu al DGASPC.

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a menţionat că, din 2011, 14 din cele 58 de centre ale DGASPC au fost date în administrarea unor ONG-uri. Contractele încheiate atunci expiră în acest an. Prin hotărârea adoptată ieri de CJ Bihor, continuă externalizarea serviciilor sociale pentru cele 14 centre, în luna februarie urmând să fie organizate licitațiile pentru desemnarea administratorilor. Totodată, conducerea DGASPC a fost mandatată să prezinte în 60 de zile o strategie prin care și alte centre să fie externalizate.

„Obiectivul pe care îl avem este ca două treimi din activitatea pe care astăzi o derulează direcția să fie desfășurată în regim externalizat și abia o treime să rămână în curtea direcției”, a declarat Ilie Bolojan, care a precizat că sunt mai multe motive pentru care se doreşte mărirea numărului de centre externalizate. „Un obiectiv important este de a reduce costurile legate de funcționarea acestor centre unde sunt îngrijiți copiii și adulții cu dizabilități, beneficiarii noștri. Am fost în situația în care, în ultimii ani, costurile pe care le achita DGASPC-ul erau de două-trei ori mai mari decât costul standard minim. Acest cost standard minim era plătit și asociațiilor centrelor externalizate. Acestea s-au descurcat cu acești bani. Credem că în afară de costul standard, partenerii: asociațiile, fundațiile, Caritas, ș.a.m.d., pot aduce un aport suplimentar nu doar din punct de vedere financiar. Al doilea motiv important e legat de empatia, preocuparea, pe care aceste organizații le au mai mari, cred eu, decât DGASPC-ul. Deci, al doilea motiv important este să creștem calitatea serviciului social. Un alt motiv se referă la construirea unei rețele de servicii sociale stabile, unde beneficiarul este în centrul atenției”.

Odată finalizată, strategia va fi pusă în consultare publică pentru 45 de zile, urmând ca până la finalul lunii martie să fie adoptată.