Două recoltări de organe au avut loc, în acest sfârşit de săptămână, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea. Familia unei bihorence în vârstă de 44 de ani şi a unui tânăr de 27 de ani din Bistriţa au trecut peste durerea provocată de moartea celor dragi şi au acceptat ca specialiştii să recolteze organele şi să salveze astfel vieţile altor oameni aflaţi în suferinţă.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea acest weekend a fost un maraton al prelevărilor de organe. Acum, în România anului 2013, sunt 80 de donatori de organe, cu cei 2 donatori din Oradea, o pacienta de 44 ani din judeţul Bihor şi un tânăr de 27 ani, din Bistriţa, a căror familii zdrobite de durere au fost de acord cu salvarea vieţilor unor necunoscuţi şi au semnat pentru donarea de organe.   "Anul 2013 a reprezentat un progres
remarcabil în Programul de Transplant, în ceea ce înseamnă identificarea  donatorilor de organe şi numărul de transplante efectuate. În prima parte  a anului 2013 s-a depăşit numărul de donatori din 2012, care a fost de  65. Acest lucru a fost remarcat de Comisia Europeană, de experţi în  transplant, la un workshop din Zagreb, Croaţia, unde am participat în  perioada 17-18 iulie ca reprezentant al României în grupul SEEHN pe probleme de transplant", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant din Bihor. Conform declaraţiilor acesteia, la conferinţa din Croaţia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, condus de dr. Gheorghe Carp a fost evidenţiat ca cel mai bun spital din România privind implementarea Programului Naţional de identificare a potenţialilor donatori, având performanţe similare spitalelor din Croaţia şi Spania, lideri europeni în ceea ce priveşte transplantul de organe.