Pentru toți eroii căzuți în Revoluția din Decembrie 1989, duminică, 16 decembrie, la Biserica Albastră, va fi oficiată, la ora 12.00, o slujbă de pomenire, la care sunt invitați toți locuitorii din municipiu, indiferent de credință și naționalitate.

„Îmi aduc aminte de acea zi de 22 decembrie 1989, ora 11.00, când s-a primit vestea că soții Ceaușescu au fugit cu elicopterul. De bucuria și fericirea ce a cuprins toată suflarea omenească, indiferent de naționalitate și credință din Oradea, veneau locuitori din toate colțurile orașului de pe Crișul Repede în fața Primăriei, mii și zeci de mii de tineri și bătrâni să asculte vestea cea mult așteptată din balconul Primăriei, precum și rugăciunea Tatăl Nostru și colindul sfânt și bun, rostit după aproape 50 de ani, în deplină libertate de către toată suflarea prezentă. Un grup de oameni îndrăzneți și fără teamă a pătruns în clădirea Primăriei și s-a urcat la balconul acesteia, de unde s-a vorbit, s-a rugat, s-a colindat, s-a îndemnat poporul la liniște, pace și îngenunchere, având majoritatea lumânări în mâini”, își amintește părintele Gheorghe Nemeş, membru al Asociaţiei Luptărorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Oradea.

Balconul Primăriei a devenit, atunci, pentru câteva zile, „Catedrala” credinței universale, unde s-au îmbrățișat, de bucurie, românii cu maghiarii și cu toți cei prezenți indiferent de naționalitate și credință. A urcat la balcon și dr. Vasile Coman, episcopul ortodox al Oradiei, împreună cu însoțitori de la Centrul Eparhial, precum și alți preoți și păstori de la celelalte culte din Oradea, aducând fiecare cuvânt de liniște, pace și iubire pentru cei prezenți. 

„Într-o noapte din acele zile fierbinți, vorbind mulțimii cu Crucea în mână, de la balconul Primăriei, o sticlă incendiară a trecut pe lângă urechea mea dintr-o mână dușmănoasă. Altădată, soția mea a primit vestea că soțul său, preotul Nemeș, a decedat, ducându-i-se acasă pălăria pe care mi-a luat-o forțat cineva de pe cap, voind prin aceasta să mă intimideze să nu mai particip la balconul Primăriei. Locuitorii Oradiei și în special tinerii s-au urcat pe acoperișul clădirilor oficiale, distrugând lozincile PCR-ului și portretele „celor mai iubiți conducători, Nicolae și Elena Ceaușescu”. În locul lor, s-a atârnat tricolorul românesc, decupat, și Crucea lui Hristos, prin care a venit mântuirea, libertatea și democrația la toată suflarea românească”, mai spune preotul Gheorghe Nemeș.

Toți locuitorii, indiferent de credință și naționalitate, sunt invitați duminică, 16 decembrie 2018, la Biserica Albastră, să înalțe o rugăciune către Dumnezeu și să depună o floare a recunoștinței la Crucea monumentală din curtea bisericii, ridicată în memoria eroilor Adrian-Victor Pușcău, Marius Cosma, Adrian Damșe și Tudor-Grigore Neculai. Tot atunci, se va face pomenire pentru Teodor Toderaș, Gherman Laszlo, Colomban Augustin, Gheorghe Rațiu, Mihaly Szabo, Petru Jurcă, Gen. Ion Bordei, Constantin Bozântan, care au făcut parte din Asociația Luptătorilor pentru victoria Revoluției Române din 22 decembrie 1989, precum și pentru toți cei trecuți la cele veșnice în orașele mari din România, în urmă cu 29 de ani.