Menţinând tendinţa celor două articole precedente, prin care au fost prezentate modalităţi alternative de recuperare a debitelor restante, în cadrul prezentului articol vom prezenta o procedură specială reglementată de viitorul Cod de procedură civilă. Astfel, în viitoarea legislaţie este reglementată, în mod amănunţit, de la articolul 1.011 şi până la articolul 1.018 inclusiv, procedura cu privire la cererile de valoare redusă. În esenţă, această procedură este aplicabilă în ipoteza în care valoarea pretenţiilor reclamantului, fără a se avea în vedere cuantumul dobânzilor, cheltuielile de judecată ori alte venituri accesorii, nu depăşesc 10.000 lei.

Această procedură este declanşată prin completarea unui formular de cerere care va fi aprobat prin ordin al ministerului de Justiţie şi care va fi depus la instanţa competentă să judece litigiul (art. 1.014). Important de precizat este faptul că în cazul în care suntem în prezenţa unei cereri care poate să fie judecată pe baza acestei proceduri, dar reclamantul nu completează formularul de cerere aferent, ci sesizează instanţa de judecată cu o cerere de chemare în judecată obişnuită, acesta poate să opteze pentru aplicarea acestei proceduri, dacă până la primul termen de judecată solicită în mod expres acest lucru (1.012 alin. 2). Această procedură este scrisă şi se desfăsoară în camera de consiliu, aspect care, în principiu, va duce la o soluţionare urgentă a problemei litigioase (art. 1.015 alin. 1). Totuşi, faptul că această procedură este scrisă nu trebuie să ne ducă la ideea că nu ar putea să fie administrată decât proba cu înscrisuri, deoarece legiuitorul vine şi subliniază faptul că în cadrul acestei proceduri se pot încuviinţa şi alte probe în afara înscrisurilor, în măsura în care instanţa de judecată consideră necesară o astfel de probă (art. 1.015 alin. 9). În măsura în care formularul de cerere este completat în mod corespunzător de către reclamant şi este însoţit de toate înscrisurile de care acesta înţelege să se folosească, va fi comunicat pârâtului împreună cu un formular de răspuns (art. 1.015 alin. 3). Din momentul în care pârâtul a primit formularul de cerere completat de către reclamant, înscrisurile aferente acestuia şi formularul de răspuns are la dispoziţie un termen de 30 de zile în care să comunice instanţei de judecată apărările sale (art. 1.015 alin. 4). Răspunsul pârâtului, care poate să fie cuprins şi în cadrul unei întâmpinări obişnuite, precum şi eventualele pretenţii sunt comunicate reclamantului de către instanţa de judecată.

Termenul stabilit de către legiuitor pentru a formula apărarea de către pârât trebuie să fie respectat, deoarece, în caz contrar, instanţa de judecată se va pronunţa doar pe baza cererii reclamantului şi a probelor ataşate acesteia. Astfel de proceduri sunt prezente şi în cadrul altor state comunitare, spre exemplu, în Marea Britanie, o procedură asemănătoare se aplică pentru cererile care au valoare până în 5.000 de lire sterline.

Av. Florian Cristian CURPAŞ

Piaţa 1 Decembrie nr. 5, ap. 7, Oradea

e-mail av.Curpas.Florian@gmail.com

0746/042.741