Dura lex, sed lex - Reglementări privind asociaţiile de proprietari (I)
Odată cu apropierea anotimpului rece, rolul instanţelor de judecată este încărcat cu numeroase cereri de chemare în judecată, prin care asociaţiile de proprietari se îndreaptă împotriva rău platnicilor pentru recuperarea debitelor restante. În cadrul următoarelor articole vom aborda unele probleme care vizează aspectele juridice, tehnice, de organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, venind cu unele sfaturi în ceea ce priveşte diferite incidente care pot să apară pe parcursul existenţei acestora.
Astfel de la început trebuie să evidenţiem faptul că sediul materiei pentru toate aspectele care ţin de fiinţa asociaţiilor de proprietari este Legea 230 din 2007 care a fost modificată prin Legea 175 din 2010. După cum se evidenţiază în cadrul art. 5 alin. 1 din Legea 230 din 2007, asociaţiile de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din cadrul unei clădiri, iar acest acord trebuie să fie consemnat într-un tabel nominal care va fi anexat la acordul de asociere. Aceste formalităţi nu sunt suficiente pentru ca asociaţia de proprietari să dobândească personalitate juridică, este necesară o cerere în acest sens care se va înregistra la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea (art. 6 alin. 1). La această cerere trebuiesc a fi ataşate statutul asociaţiei de proprietari, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire. Cererea de înfiinţare este supusă soluţionării de către judecătorul-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei rază teritorială se află clădirea, iar încheierea pronunţată de către acesta poate să fie atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. După cum s-a putut observa, pentru constituirea unei asociaţii de proprietari este suficient acordul a jumătate plus unu din proprietarii dintr-o clădire. Se pune problema ce se va întâmpla cu restul proprietarilor, care doresc să fie înscrişi în cadrul asociaţiei de proprietari constituite. Articolul 7 din Legea 230 din 2007 oferă soluţia legislativă la această problemă, respectiv, înscrierea ulterioară în cadrul asociaţiei de proprietari se va face pe bază de cerere scrisă fără alte formalităţi.
Calitatea de membru în cadrul asociaţiei de proprietari conferă unele drepturi care sunt reglementate pe larg în textul normativ, dar poate cel mai important dintre aceste drepturi este cel conform căruia proprietarul poate să voteze în cadrul adunării generale a proprietarilor (art. 9 alin. 1), iar în măsura în care hotărârea adoptată este contrară legii, a statutului sau a acordului de asociere, acesta poate să o conteste direct la instanţa de judecată în termen de 45 de zile de la comunicare (art. 26). Instanţa competentă ca să soluţioneze astfel de litigii este judecătoria în raza căreia îşi are sediul asociaţia de proprietari.
Av. Florian Cristian CURPAŞ
Piaţa 1 Decembrie nr. 5, ap. 7, Oradea
e-mail av.Curpas.Florian@gmail.com
0746/042.741
Comentarii
Nu există nici un comentariu.