Dura lex, sed lex - Reglementări privind asociaţiile de proprietari (II)
În cadrul articolului precedent am prezentat unele informaţii despre modalitatea de înfiinţare a unei asociaţii de proprietari, unele informaţii în ceea ce priveşte modalitatea de a deveni membru al unei asociaţii de proprietari deja constituite, precum şi procedura de contestaţie a unor hotărâri emise de către asociaţia de proprietari care au fost date cu încălcarea prevederilor legale ori statutare. În prezentul articol ne vom ocupa de procedura necesara a fi parcursă pentru a recupera sumele neachitate de către membrii asociaţiei de proprietari.
Credem că trebuie să fie lămurită o problemă preliminară, mai precis trebuie să răspundem la următoarea întrebare: dacă proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia de a suporta cota parte din cheltuielile asociaţiei de proprietari. Cu menţiunea că în cadrul sferei noţiunii de cheltuieli ale asociaţiei de proprietari intră cheltuielile cu agentul termic, apa, gunoiul menajer, precum şi o serie de fonduri, cum sunt fondurile de reparaţii. Ca să revenim la întrebarea pusă anterior, răspunsul la această întrebare se află chiar în cadrul actului normativ, unde în art. 46 din Legea 230 din 2007 se stabileşte faptul că toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari. Se poate observa faptul că legiuitorul a folosit noţiunea de proprietar şi nu de membru al asociaţiei, aşadar pentru a se naşte obligaţia de a contribui la cheltuielile asociaţiei de proprietari, o persoană trebuie să aibe calitatea de proprietar în cadrul imobilului care face parte din asociaţia de proprietari. În momentul în care sunt înregistrate restanţe la cheltuielile asociaţiei de proprietari, în măsura în care părţile nu se înţeleg pe cale amiabilă, singura posibilitate de a recupera debitul restant este prin instanţele de judecată. Dar, pentru a putea introduce o cerere de chemare în judecată trebuie anterior îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 50, mai precis poate să fie acţionat în judecată doar proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit. Aceste acţiuni sunt de competenţa judecătoriei şi legiuitorul prevede că sunt scutite de taxă de timbru (art. 50 alin. 2). De asemenea, odată cu debitul restant, se poate solicita ca proprietarul vinovat să fie obligat să plătească şi penalităţi de întârziere, dar acestea vor fi atribuite de către magistrat numai în măsura în care există o hotărâre a asociaţiei de proprietari prin care se stabileşte cuantumul acestora.
Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor pentru sumele restante, care poate să fie notat in cartea funciară.
Av. Florian Cristian CURPAŞ
Piaţa 1 Decembrie nr. 5, ap. 7, Oradea
e-mail av.Curpas.Florian@gmail.com
0746/042.741.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.