După cum s-a putut observa din analizarea conţinutului articolelor precedente, materia titlurilor de valoare comerciale este extrem de formalistă, fiind reglementată prin norme legale imperative, iar ceea ce trebuie obligatoriu subliniat este faptul că o semnătură aplicată, în special, pe un cec, în general pe un titlu de valoare comercială, produce consecinţe extreme în cadrul patrimoniului semnatarului.   

În cadrul articolelor precedente s-au subliniat unele aspecte generale în ceea ce priveşte modalitatea de întocmire a cecului, prin sublinierea elementelor care trebuie să fie obligatoriu inserate în cadrul acestuia, iar aici trebuie să evidenţiem, cu riscul de a ne repeta, faptul că deşi în momentul de faţă cecurile sunt eliberate în format tipizat de către instituţiile bancare, trebuie să fie verificată în mod amănunţit modalitatea de completare a acestuia, deoarece un cec greşit completat nu va fi plătit de către instituţia bancară. De asemenea ne-am ocupat şi de problema garantării executării obligaţiei de plată asumată prin eliberarea cecului precum şi modalitatea de transmitere a acestuia. În cadrul prezentului articol ne vom ocupa de termenele de plată  a cecului, urmând ca în articolul următor să ne ocupăm şi de incidentele care pot să apară în momentul executării obligaţiei de plată. Astfel, un aspect extrem de important de la care trebuie să pornim este termenul de plată a cecului, care diferă în funcţie de anumite criterii stabilite în cadrul art. 30 din cadrul Legii 59 din 1934, mai precis în măsura în care cecul este emis şi plătit în România acesta trebuie să fie prezentat la plată în termen de 15 de zile, dacă cecul este emis într-o ţară străină şi este plătibil în România termenul de prezentare este de 30 de zile, iar dacă cecul este emis într-o ţară din afara Europei şi este plătibil în România termenul de prezentare în vederea efectuarii plăţii este de 70 de zile. Toate aceste termene sunt calculate de la data care este inserată pe cec ca fiind data de eliberare a acestuia (art. 30 Legea 59 din 1934). În măsura în care aceste termene nu sunt respectate intervine şi o sancţiune care este stabilită de legiuitor, mai precis beneficarul nu poate să exercite acţiunea de regres împotriva giranţilor şi a garanţilor (avalisţi pentru a respecta terminologia folosită în cadrul articolului precedent). Dar se pune problema care sunt paşii de urmat în măsura în care cecul a fost completat în mod legal, cuprinzând toate elementele stabilite de către legiuitor ca fiind necesare pentru valabilitatea acestuia, acesta a fost prezentat pentru a fi plătit în cadrul termenului legal şi nu există suficient disponibil în cont pentru a acoperii obligaţia de plată.

Beneficiarul are la îndemână mai multe opţiuni oferite chiar de către legiuitor, iar alegerea modalităţii de valorificare a drepturilor conferite de către titlul de valoare comercială aparţine în mod exclusiv creditorului, de acestea ne vom ocupa în cadrul următorului articol.

       

Av. Florian Cristian CURPAŞ

Piaţa 1 Decembrie nr. 5, ap. 7, Oradea

e-mail av.Curpas.Florian@gmail.com

0746/042.741