Eveniment de informare și conștientizare privind violența în familie - Caravana Națională „Aripi Frânte”, la Oradea
La fiecare 30 de secunde, în România o femeie este bătută de partenerul ei, iar trei din zece românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. Violenţa domestică rămâne o problemă gravă a României. Totuşi, doar 15.000 de femei depun o plângere împotriva agresorului, iar dintre cazurile semnalate, foarte puţine ajung în instanţă, de cele mai multe ori pentru că femeia îşi retrage plângerea.
O prioritate naţională
Asociația Necuvinte, în colaborare cu Poliția Română, a organizat ieri, în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, un eveniment de informare, conștientizare și sensibilizare cu privire la fenomenul violenței în familie.
Evenimentul a avut loc în cadrul Caravanei naționale de promovare a campaniei „Aripi Frânte”.
Cu acest prilej, cei prezenți la manifestare au vizionat documentarul „Aripi Frânte”, un filmuleț de 30 de minute, care a dat și numele campaniei, și au purtat discuții privind metodele de prevenire și ieșire dintr-o relație de tip abuziv.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: viceprimarul Florin Birta; Simona Voicescu, directorul executiv al Asociației Necuvinte; parlamentarii bihoreni Florica Cherecheş, Biro Rozalia și Ioan Cupșa; judecătoarea Mariana Secară; Flaviu Iova, ofițer coordonator la Poliția de Proximitate; Ioana Lascău, de la biroul de presă al Poliţiei Bihor; ing. Miorița Săteanu, preşedinte de onoare al Uniunii Femeilor Bihor și cetățean de onoare al municipiului Oradea, și Arina Moș, directorul general Administrației Sociale Comunitare Oradea.
Evenimentul a fost deschis de Simona Voicescu, directorul executiv al Asociației Necuvinte, după care a luat cuvântul viceprimarul Florin Birta.
,,E important ca oamenii să conștientizeze ce înseamnă violența în familie, pentru că nu doar adulții au de suferit din cauza violenței intrafamiliale, ci și copiii”, a spus viceprimarul Florin Birta, în deschiderea manifestării, menționând că prevenirea violenței în familie trebuie să devină o prioritate, iar autoritățile locale și centrale trebuie să colaboreze cu cei implicați în campanie pentru a reduce violența în familie.
„Faptul că la finele anului 2015 ați reușit modificarea Legii 217 privind combaterea violenței în familie și s-a redus timpul de emitere a ordinului de protecție pentru victime la cel mult 72 de ore este un succes, și arată că putem aduce îmbunătățiri legilor în vigoare și, bineînțeles, cu sprijinul și implicarea cât mai multor factori, putem contribui la reducerea acestui fenomen”, a conchis Birta.
Activități organizate
Despre activitățile organizate în cadrul campaniei, atât în Oradea, cât și în Bihor, a vorbit apoi Flaviu Iova – ofițer coordonator la Poliția de Proximitate. Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2017, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au organizat întâlniri cu grupuri țintă, atât cu tinerii și profesorii din instituţiile de învăţământ, cât și cu adulții, cu studenţii din cadrul Universităţii Partium şi de la Universitatea Oradea, cu persoanele vârstnice şi cu asociaţii profesionale din judeţul Bihor, dar şi cu victimele violenţei în familie şi cu reprezentanţii a două ONG-uri din judeţul Bihor care activează în acest domeniu, respectiv Asociaţia Lampas şi Asociaţia Smiles. După aproape două ore de discuții, participanții la evenimentul organizat în sala mare a Primăriei Oradea au ajuns la concluzia că este nevoie de dialog social, de mai multă informare cu privire la problemele existente, dar și de parteneriate cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare pentru a educa tinerii despre cum să evite violența, educația având un rol esențial în acest sens. De asemenea, parlamentarii prezenți la discuții au promis că vor sta alături de toți cei care vor face demersuri pentru reducerea violenței și vor milita pentru alocări bugetare pentru centrele de protecție, care lipsesc în multe județe și pentru implementarea propunerilor care au fost făcute în cadrul întâlnirii de ieri.
Campania de prevenire
Asociația Necuvinte a lansat pe 1 iulie 2016, în colaborare cu Poliția Română, campania națională de prevenire a violenței intrafamiliale „Aripi Frânte”.
Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România care nu au cerut ajutorul nimănui, prin câteva cazuri ale unor deținute aflate în Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani la rând unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate. Tot în cadrul acestei campanii a fost realizat „Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie”, care se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu. Violența în familie reprezintă orice tip de agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiași familii. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri. Violența în familie este prevăzută ca infracțiune în Codul Penal. Violența în cuplu nu apare din cauza stresului de la serviciu și nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului. Violența nu poate fi motivată de comportamentul victimei, agresorul fiind unicul vinovat de abuz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.