Femeile din Bihor se luptă singure cu sărăcia
Cu ocazia Zilei mondiale de eradicare a sărăciei, Uniunea Femeilor Bihor a organizat, ieri, la sediul din Oradea, o masă rotundă în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe teme legate de eveniment. Cu toate că la eveniment au fost inivitaţi să participe reprezentanţii partidelor politice, ai societăţii civile, ai organizaţiilor sindicale şi ai ONG-urilor, aceştia nu au mai apărut. Acelaşi lucru se poate spune şi despre deputaţii şi senatorii de Bihor, cât şi despre reprezentanţii autorităţilor locale.
„Prin această iniţiativă am dorit să facem un apel către autorităţile locale şi centrale, către societatea civilă şi partidele politice, semnalând problema stringentă a sărăciei, creşterea numărului de persoane sărace, cu venituri mici, de subzistenţă, precum şi stoparea acestui flagel", a precizat Mioriţa Săteanu, preşedinta Uniunii Femeilor din Bihor. Conform statisticilor prezentate de Uniunea Femeilor din Bihor, în România rata sărăciei a crescut cu 5% în perioada 2008-2010. În momentul de faţă sărăcia afectează 23% din populaţia ţării, se arată în datele furnizate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Tot din statistici reiese că România cheltuie doar 14% din PIB pentru protecţia socială, în timp ce media în ţările UE este de 27%. Procentul alocat din PIB pentru sănătate este de 3,8% la noi în ţară, în timp ce media europeană este de 7-8%.
„Cumulaţi, aceşti factori duc la consecinţe ce nu trebuie neglijate. Astfel, în timp ce în UE speranţa de viaţă este de 77,5 ani, România ocupă ultimul loc din ţările membre, cu 72,7 ani", a mai spus Mioriţa Săteanu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.