Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor a elaborat, zilele trecute, un nou raport la proiectul de lege privind câinii fără stăpân. În raport se arată că eutanasierea câinilor va fi decisă de administraţia locală doar după o consultare prealabilă a cetăţenilor din localitate.

În ce priveşte acest raport, biroul de presă al Primăriei Oradea ne-a informat că administraţia locală are déjà o strategie în acest sens. "Primăria Oradea are un contract ferm privind câinii comunitari şi anume sterilizarea acestora. În ce priveşte raportul Comisiei, vom vedea ce vom face în momentul în care acesta va fi aprobat", a precizat Anca Sas, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Conducerea Fundaţiei SOS Dogs din Oradea, cea care a încheiat în 2003 un contract pe 25 de ani cu Primăria privind identificarea şi sterilizarea maidanezilor, nici nu vrea să audă de această măsură a Comisiei parlamentare, pe care nu o agreează deloc. "Mi se pare o idee absurdă eutranasierea câinilor, indiferent cine ar lua această hotărâre. Nu e o soluţie viabilă. Eu cred că singura modalitate care poate duce la scăderea numărului maidanezilor este identificarea şi sterilizarea lor. Pentru acest lucru ar trebui să existe un proiect comun la nivel naţional, care să fie concret, să nu lase loc de interpretare, fie din partea administraţiilor locale, fie a cetăţenilor", ne-a declarat Lazar Carol, directorul Fundaţiei SOS Dogs Oradea. Acesta a mai spus că în cazul în care administraţiile locale împreună cu cetăţenii vor hotărî eutanasierea câinilor se va ajunge din nou la abandonul în masă al cânilor comunitari dintr-o localitate în alta. Directorul SOS Dogs a mai arătat că, deşi există o lege care pedepseşte abandonul câinilor, aceasta nu este pusă în aplicare.

În noul proiect de act normativ se mai specifică şi generalizarea sistemului de cipuri pentru evidenţierea câinilor. Astfel, se doreşte montarea de cipuri atât la câinii din curţile cetăţenilor, cât şi la cei de pe stradă, măsură agreată de fundaţiile şi asociaţiile chinologice.