Holod - Au jonglat cu ajutorul social de la stat
O funcţionară din cadrul Primăriei Holod este cercetată penal de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, fiind acuzată că a întocmit dosare de ajutor social unor persoane care nu se încadrau în condiţiile legii. Au fost audiaţi în acest dosar zeci de martori, poliţiştii deplasându-se în colonia de romi din Lupoaia. O parte din audieri s-a desfăşurat la grădiniţa din localitate. În cadrul anchetei au avut loc şi pecheziţii la domiciliile acuzatei, găsindu-se peste 60 de carduri bancare, spun surse din poliţie.
Primăria Holod avea anul trecut peste 200 de dosare de ajutor social în plată, iar anul acesta, după ce poliţiştii au început cercetările, au mai rămas doar vreo 20 de asemenea dosare active. Primarul comunei, Daniel Cioloş, declară că are cunoştinţă de acest caz, dar că nu cunoaşte acuzaţiile care i se aduc funcţionarei. „Nu am detalii în legătură cu ancheta desfăşurată de poliţişti în acest caz. În opinia mea, această femeie nu avea pârghiile necesare să realizeze faptele de care spuneţi că este acuzată", a menţionat Daniel Cioloş. Singura măsură luată de primar în acest caz a fost că funcţionara Adriana Bochiş a fost mutată la departamentul de relaţii cu publicul. Întrebat de ce a scăzut atât de drastic numărul dosarelor de ajutor social, Daniel Cioloş a spus că populaţia de etnie romă, principalii beneficiari ai acestora, nu se deplasează pentru a-şi obţine adeverinţele de la AJOFM Beiuş sau în cazul în care ajung pe acolo primesc repartiţie la un loc de muncă, iar atunci nu se mai prezintă acolo pentru a primi un răspuns pozitiv sau negativ.
„Pâinea şi cuţitul"
Acuzaţiile pe care i le aduc Adrianei Bochiş oamenii din sat şi beneficiarii de ajutor social sunt însă mult mai grave. „Această femeie spunea prin sat că ea e pâinea şi cuţitul. După cum am declarat şi la audierile poliţiei, numita Bochiş lua bani, mai exact 50 de lei pentru întocmirea fiecărui dosar. Şi mai grav este că romii primeau de la Bochiş doar o parte din bani, restul sumei rămânând la ea. Au fost cazuri când s-au întocmit dosare şi pentru persoane plecate prin Irlanda, Franţa, Belgia etc. În cârdăşie cu poştăşiţa se întâlneau cu ţiganii în ceas de noapte în diverse locuri, pentru a le împărţi banii. Bineînţeles că le dădea cât dorea ea. Cheia succesului prin care a întocmit aceste dosare a fost faptul că ridica singură adeverinţele necesare de la Direcţia de Finanţe Tinca şi de la AJOFM Beiuş, fără ca persoanele care solicitau ajutor social să fie de faţă. Nu cred că acest lucru este normal", ne-a declarat unul dintre martorii audiaţi deja de poliţiştii bihoreni.
N-ai carte, n-ai parte
Anul trecut au fost acordate ajutoare sociale de peste 500.000 lei în cadrul Primăriei Holod, susţin surse din cadrul instituţiei. „Nu ştim câţi dintre aceşti bani au ajuns la oameni. Ea venea cu punga plină de bani şi pleca cu ea tot plină. Întrebându-i pe ţigani cât au luat, spuneau 20 de lei, altul, 30 de lei. A fost avertizat şi primarul în legătură cu acest fapt. I s-a adus la cunoştinţă. Nu am fost noi singurii care am văzut aceste lucruri cu ochii noştri. Mai sunt destui în sat care ştiu mult mai multe despre aceste fapte. Aceste lucruri se petrec cam de multişor şi nimeni nu a luat nicio măsură", ne-a povestit un alt sătean, de asemenea audiat ca martor în acest caz. La audieri, peste zece dintre beneficiarii dosarelor de ajutor social din cadrul populaţiei rome au recunoscut că le-au fost ceruţi bani pentru întocmirea acestor dosare. „Cei mai mulţi nu ştiu să scrie şi să citească, de aceea sunt atât de uşor de manipulat", a mai menţionat martorul audiat în dosar. Surse din poliţie ne-au declarat că pentru unii dintre beneficiarii de ajutor audiaţi a fost nevoie de o persoană în plus, care să scrie ce spunea martorul, deoarece acesta era analfabet.
Se declară nevinovată
Întrebată dacă are cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc de către poliţie, dar şi de către săteni şi de beneficiarii de ajutor social, Adriana Bochiş a negat tot. „Nu am ce declara. Nu îmi sunt aduse la cunoştinţă acuzaţiile de care vorbiţi. Nu aveam cum să fac eu aceste lucruri, deoarece nu eu întocmesc dosarele de ajutor social, ci Sebastian Bondar (funcţionar în cadrul Primăriei Holod - n.r.), care este, de altfel, cercetat în acest caz din câte ştiu eu", a declarat Bochiş. În legătură cu acuzaţiile că ar fi ridicat adeverinţe de la cele două instituţii (Finanţe Tinca şi AJOFM Beiuş) fără ca persoanele beneficiare să fie de faţă, Bochiş a spus că exista o înţelegere între ea şi conducerile celor două instituţii ca ea să meargă după aceste adeverinţe singură, motivul invocat fiind acela de a nu a nu aglomera spaţiul din cadrul instituţiilor pomenite mai sus. Curios este faptul că legea cere în mod expres ca aceste adeverinţe să se elibereze nominal şi cu persoana solicitantă faţă în faţă cu funcţionarul public de acolo. Bochiş a recunoscut şi faptul că au fost găsite la ea acasă zeci de carduri, explicând faptul că ea are o societate de tip PFA şi că le mai dădea marfă şi mâncare beneficiarilor de ajutor social, reţinându-le cardurile pentru a fi sigură că va primi banii.
Celălalt funcţionar cercetat în acest caz, Sebastian Bondar, a declarat că a fost surprins total neplăcut de ceea ce i se întâmplă. „Eu am încercat să fac o faptă bună şi uite unde am ajuns! Sunt într-o situaţie disperată. Am greşit doar că nu am cerut înscrisuri pentru ceea ce mi s-a cerut să fac. Conducerea Primăriei mi-a cerut în mod expres, într-adevăr verbal doar, să întocmesc aceste dosare de ajutor social pe baza adeverinţelor aduse de Adriana Bochiş. Eu mi-am făcut doar datoria. Nu am beneficiat de nimic de pe urma acestor lucruri şi mi-am făcut doar treaba şi ceea ce mi-au cerut superiorii", s-a apărat Bondar.
ACUM A AJUNS SECRETARA! CU BUNAVOINTA NOULUI PRIMAR HALAL SA LE FIE!!!!!!! CE COMUNA FRUMOASA E HOLODUL! ACUM O SA FIE SI MAI SI!!!!!!HA HA HAAAAAAAA