În cadrul proiectului Aripi de Îngeri - Case pentru copiii abandonaţi
Episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec a vizitat două parohii din Protopopiatul Oradea, respectiv Oradea-Zorilor și Paleu, în care a fost demarat proiectul „Aripi de înger”, inițiat de Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei, prin care se vor construi două case de tip familial pentru copii abandonați.
Ierarhul a vizitat mai întâi șantierul primei case de acest fel din Eparhia Oradiei, în parohia Oradea-Zorilor, păstorită de părintele conf. univ. dr. Miron Erdei, a cărei piatră de temelie a fost pusă de chiriarhul Oradiei în ziua de 14 iunie a.c., și care a ajuns deja cu construcția la faza de turnare a planșeului de deasupra parterului, urmând ca, până la venirea iernii, casa să fie acoperită, iar în anul 2020 să fie finalizată, dotată și dată în funcțiune, aici urmând să locuiască și să fie îngrijiți 12 copii. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei s-a deplasat în parohia Paleu, din zona metropolitană a Oradiei, unde a sfințit și a binecuvântat locul unde se va înălța o altă casă de tip familial, a doua de acest fel din Episcopia Oradiei, pentru 12 copii abandonați, fundația fiind deja turnată.
La eveniment au luat parte reprezentanți și voluntari ai Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, membri din conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, reprezentanți de la instituții publice și oficialități locale și județene, preoți implicați în proiecte social-filantropice și credincioși, dar și elevi, și cadre didactice de la cinci școli și licee din Oradea, constituiți în cluburi Impact, implicați în proiectul filantropic „Aripi de înger”, prin intermediul căruia se vor construi, în cinci parohii din Oradea, cinci case de tip familial pentru 60 de copii orfani sau abandonați, internați în prezent în Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, cu scopul de a preveni marginalizarea socială (abandon școlar, cerșetorie, vagabondaj, dependență de sprijinul comunitar, delincvență juvenilă, prostituție etc.) și de a-i sprijini în dezvoltarea lor socio-psiho-emoțională. Elevii de la cluburile Impact din cadrul Colegiului Național Onisifor Ghibu, Liceului Teoretic Aurel Lazăr, Colegiului Național Iosif Vulcan, Colegiului Economic Partenie Cosma și Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, toate din Oradea, au luat parte la momentul sfințitor, exprimându-și dorința ca, după finalizarea casei, să fie în continuare un sprijin prin activităţile comune pe care le vor realiza cu copiii de aici, sub coordonarea Asociaţiei eparhiale Filantropia. Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic și președinte al Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, a adus mulțumire chiriarhului Oradiei pentru binecuvântarea pe care a oferit-o acestui proiect important inițiat de asociația eparhială, dar și pentru momentul sfințitor prin care s-a chemat binecuvântarea lui Dumnezeu peste lucrarea de zidire a casei pentru copii abandonați din parohia Paleu. Apoi, părintele Cosmin Popa, parohul de la Paleu, și-a exprimat bucuria de a pune la dispoziție terenul din vecinătatea bisericii parohiale cu hramurile Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, și Sfânta Mare Mucenică Anastasia, aflată și aceasta în construcție, teren cumpărat cu sprijinul credincioșilor ortodocși din Paleu, pentru zidirea unei case unde vor fi îngrijiți și ocrotiți copii defavorizați, singuri și abandonați, împlinindu-și, astfel, dorința de a se implica și în lucrarea filantropică a Bisericii dreptmăritoare din Bihor.
Au mai rostit alocuțiuni în cadrul manifestării Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ildiko Szanto, director general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Mircea Tașcu, administrator zonal al Fundației Hope and Homes for Children și prof. Alina Deliman, cadru didactic la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea.
Preasfințitul Sofronie i-a felicitat, la final, pe toți cei implicați în construirea casei din Parohia Paleu, dar și a celorlalte patru case de tip familial ce urmează a se edifica, pentru cei 60 de copii abandonați, dintre care una, cea din Oradea-Zorilor, este deja în stadiu avansat de construcție. Casa pentru copii abandonați, de peste 300 mp, se va zidi pe un teren al parohiei Paleu, din vecinătatea noii biserici parohiale, în suprafață de 1.200 mp, cu sprijinul financiar integral al Fundației Hope and Homes for Children, care va și dota casa cu cele necesare bunei funcționări. Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei acoperă costurile de autorizare a construcției și va oferi un microbuz pentru deplasarea copiilor. Imobilul va fi dat în folosință în cursul anului 2020.
Acest demers comunitar este pus în operă ca urmare a unui protocol de colaborare iniţiat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Bihor, semnat împreună cu Fundația Hope and Homes for Children, Parohia Ortodoxă Paleu şi Asociaţia Filantropia a Episcopiei Oradiei, prin care se doreşte reorganizarea unor instituţii vechi de protecţie a copilului, în vederea creşterii calităţii vieţii copiilor abandonaţi, aducându-i mai aproape de comunitate şi implicând comunitatea mai mult în viaţa acestora.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor este iniţiatorul unei acţiuni de amploare în privinţa reorganizării sistemului de protecţie a copilului, urmând a se construi în total 5 case de tip familial în 5 parohii ortodoxe din Oradea şi împrejurimi, dintre care una cu sprijinul Fundației Sera România, trei vor fi ridicate prin contribuţia financiară a Fundației Hope and Homes for Children, iar a cincea, prin contribuţia financiară a Asociaţiei Filantropia Oradea, toate pe suprafeţe de teren puse la dispoziţie de comunităţile parohiale în care vor fi edificate aceste case, cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, episcopul Oradiei.
După darea în folosinţă a celor cinci case de tip familial, Asociația Filantropia Oradea împreună cu toate comunitățile parohiale implicate vor sprijini Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor în activitatea de îngrijire și integrare comunitară a copiilor din noile cămine familiale, prin intermediul proiectului „Aripi de înger”, inițiat de comunitatea cluburilor de copii și tineret pentru educație-nonformală IMPACT, proiect care are ca obiect atât colectarea de fonduri pentru realizarea celei de-a cincea case de tip familial, cât și pentru realizarea de activități de susținere a îngrijirii și educației în cele cinci case ridicate în comunitățile parohiale din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.