Înfloreşte ambrozia - Amenzi mari pentru terenurile infestate
La sfârşitul aceste luni începe perioada de înflorire a ambroziei, care este foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de alergii. Potrivit legii, sancţiunile pentru terenurile infestate cu ambrozie sunt aplicate de o comisie mixtă înfiinţată din ordinul prefectului, iar valoarea amenzilor este cuprinsă între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.
Ambrozia este una dintre cele mai supărătoare plante din cauza puternicului său efect alergen. Ea înfloreşte între sfârşitul lunii iulie şi sfârşitul lunii septembrie, perioada cea mai periculoasă pentru oamenii care suferă de alergie. Într-un comunicat de presă, Poliţia Locală Oradea le recomandă proprietarilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor neîntreţinute, infestate cu această plantă alergenă - ambrozia, să ia toate măsurile necesare de salubrizare a acestor zone, avertizându-i, totodată, că valoarea amenzilor ce pot fi aplicate este mare.
„Până în anul 2018 Poliția Locală Oradea avea în atribuție și identificarea respectiv somarea deținătorilor legali, cât şi a administratorilor terenurilor şi spaţiilor verzi infestate cu ambrozie. În urma Legii 62/2018, verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul”, se menţionează în comunicatul de presă al Poliţiei Locale Oradea. În comisia mixtă înfiinţată prin ordin de prefect şi care se întruneşte periodic, municipalitatea orădeană are un reprezentant, însă, potrivit legii „Primăria Oradea poate doar să-și întrețină propriile terenuri, unde execută periodic lucrări de combatere prin cosire pe terenurile aflate în administrare. De asemenea, Direcția de Patrimoniu Imobiliar execută lucrări de combatere a ambroziei pe terenurile deținute”.
Pe de altă parte, Poliția Locală poate sancționa deținătorii pentru starea terenurilor neîngrijite, cu moloz sau bălării. În acest sens, în cursul anului 2019 au fost identificate 1.245 terenuri, iar în scopul salubrizării terenurilor respective au fost întocmite tot atâtea procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor persoanelor fizice şi juridice, deţinători ai terenurilor. În cazul în care pe terenurile neîngrijite a fost descoperită această plantă alergenă, agenţii constatatori au sesizat comisia mixtă.
„Primăria Oradea recomandă proprietarilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor neîntreţinute, infestate cu această plantă alergenă - ambrozia, să ia toate măsurile necesare de salubrizare a acestor zone. Deținătorii terenurilor infestate vor primi avertismente, iar în caz de neconformare, se pot aplica amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor”, mai precizează Poliţia Locală.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.