Într-o oază de linişte şi verdeaţă, pe malul Crişului Negru, departe de aglomeraţia cotidiană a lumii urbane, la Şoimi, persoane vârstnice îşi pot regăsi liniştea pierdută în anii pe care i-au trăit zbuciumat. Căminul de bătrâni "Casa mea Eden" recreează confortul căminului familial, în plus aici persoanele în nevoie îşi găsesc sprijinul şi alinarea necesară pentru problemele de sănătate sau de singurătate.

La nici 50 de km de Oradea, într-o zonă liniştită şi pitorească, înconjurată de pădure, pe dealurile întretăiate de Crişul Negru, în localitatea Şoimi, de trei luni, a început să funcţioneze un cămin particular pentru persoane vârstnice, care doreşte să schimbe mentalitatea românilor despre ce înseamnă azilele din perioada comunistă. Iniţiatorii proiectului, Codruţa şi Mihai Rotar au adus acest model de bune practici din America, acolo unde au petrecut 15 ani şi unde au condus un astfel de cămin pentru vârstnici. Întorşi în România în urmă cu patru ani, tocmai pentru a fi alături de părinţii ajunşi la etate, cei doi soţi şi-au canalizat întreaga energie fizică şi întregul buget al familiei pentru a da viaţă unui proiect care are un pronunţat caracter social.

Astfel, în mijlocul localităţii Şoimi, la nici cinci minute de valea Crişului Negru, familia Rotar a achiziţionat un teren, în mijlocul căruia a amenajat timp de un an şi jumătate un imobil, cu cele mai moderne dotări, de la încălzire în pardoseală, panouri solare, sisteme non-stop de supraveghere a spaţiilor comune pentru ca aparţinătorii să-şi poată vedea părinţii, dar şi multe alte facilităţi. Clădirea are o capacitate de 24 de locuri, fiind amenajate 12 camere cu baie proprie. Cele două etaje sunt prevăzute cu un living, amenajat astfel încât să recreeze atmosfera familială de acasă, cu o bucătărie unde un chef din Ungaria găteşte după preferinţe şi nevoile medicale ale locatarilor.

Căminul de bătrâni şi-a primit autorizaţiile de funcţionare în urmă cu trei luni, după ce o serie de instituţii ale statului au verificat la sânge condiţiile de funcţionare. "Avem instalate, în locurile comune, cum e livingul, bucătăria sau curtea, camere de supravegheat. Medicamentaţia o oferim doar la masa din living astfel ca cei de acasă să poată urmări tot ce se întâmplă aici", a declarat Mihai Rotar. În aceste câteva săptămâni de la inaugurare, patru locatari i-au trecut pragul.

Personalul angajat al căminului cuprinde un asistent, un îngrijitor, un bucătar, colaborare cu medicii de la Beiuş, asistenţă spirituală de la preotul din localitate, dar şi grija permanentă a celor doi soţi Rotar care locuiesc aici. Programul alternează cu ore de terapie recuperatorie pentru cei care au nevoie, cu plimbări în aer liber pe malul Crişului Repede, cu minte petrecute la biserică sau alte activităţi comune de socializare. "Lumea confundă căminele de vârstnici cu abuzurile împotriva bătrânilor în azilele din perioada comunistă. În România nu există mentalitatea acestor cămine. Sunt familii care nu îşi pot permite, după 8-10 ore la serviciu să-şi îngrijească părinţii. Noi le oferim atât asistenţă medicală, cât şi socială şi psihologică", a mai precizat administratorul căminului, Mihai Rotar.

Unul dintre locatari, fost profesor de sport şi un renumit antrenor de handbal din Beiuş, Ionel Craiovean se află printre locatarii Casa Mea Eden. Diagnosticat, în urmă cu 3-4 ani, cu boala Parkinson a petrecut mai mult timp în spitalele publice din Bihor. "În spitale, paradoxal suntem deficitari la chestiunile medicale. Veneau la mine în salon asistente care nici sânge nu ştiau să-mi ia. Aici la "Casa mea Eden" am găsit disponibilitate să fac exerciţiile de recuperare pe care le cunoşteam ca şi profesionist", a replicat Ionel Craiovean, cumnatul lui Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal. Contribuţia lunară a rezidentului este negociabilă în funcţie de gradul de dependenţă şi porneşte de la 1.500 lei/lună. Persoanele interesate pot accesa adresa de web a căminului Camin de Batrani – Casa Mea Eden