„Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți” - Eveniment de închidere proiect
Ieri, la sediul Prefecturii Bihor, a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, implementat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociația Filantropia Oradea și Prefecturile Caraş-Severin şi Timiș.
Grupul țintă principal al proiectului a fost reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.
„Prin acest proiect, s-a urmărit creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe; consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini și dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă”, a menționat Adriana Popa, manager local al Centrului Regional de Integrare – Asociația Filantropia Oradea.
Potrivit acesteia, prin intermediul acestui proiect, s-a continuat activitatea Centrului Regional de Integrare Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, s-au consolidat reţele judeţene de voluntari, s-au creat grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.
CRI Filantropia a fost înfiinţat în 2012, în oraşul de pe Crişul Repede, tocmai pentru a sprijini migranţii din comunitate. Acești oameni vin în țara noastră înarmați cu credința, speranța și puterea de a o lua de la capăt. Venind la noi în țară, se lovesc de diverse provocări și au nevoie de informare, îndrumare, cursuri de limba română, consiliere socială și juridică, asistență materială, dar și de o vorbă bună. Cursurile de acomodare culturală desfășurate la sediul CRI Filantropia Oradea au teme concrete precum obiceiurile, viața de zi cu zi în România, drepturi și responsabilități, familia, istorie și geografie, tradiții culturale românești etc. Astfel, venind la centru, ei socializează, își fac prieteni, se informează și se acomodează mai ușor.
„Am ajuns la Oradea, pentru a studia Relații Internaționale și Studii Europene. Am încheiat anul pregătitor, după care voi urma cursurile Facultății de Relații Internaționale, timp de trei ani. După finalizarea cursurilor, e posibil să mă întorc în Indonezia, unde voi aplica pentru un post la Ministerul Afacerilor Externe din țara mea. Centrul de Integrare din Oradea m-a ajutat foarte mult, inclusiv în ce privește cursurile de limba română. Practic, nu s-a simțit diferența dintre străini și localnicii de aici”, ne-a declarat Fatih Avicena Lasmana, din Indonezia.
Alya Hisgen este din Turcia, iar de patru ani se află în Oradea, unde studiază Medicina. „Nu știu exact ce voi face în continuare. Am examenul de licență în septembrie, iar după ce voi finaliza examenele, mă voi hotărî spre ce țară mă voi îndrepta, am ca opțiuni Marea Britanie și Germania. Am ales Facultatea din Oradea, pentru că diploma pe care o primim aici este recunoscută în Uniunea Europeană. În plus, sistemul de învățământ este unul de calitate. Asociația Filantropia m-a ajutat foarte mult, încă de la început, să obțin permisul de ședere, dar și să interacționez cu alți cetățeni ai Uniunii Europene. Ne întâlnim aproape în fiecare săptămână, socializăm, ne facem prieteni. Practic, venind aici, nu ne-am simțit singuri niciodată”, ne-a mărturisit Alya.
Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 29 februarie 2020, numărul total al persoanelor străine din România, care se încadrează în grupul țintă principal, a fost de 87.395 de migranți. Dintre aceștia, 3.797 de persoane sunt beneficiari ai unei forme de protecție, refugiat sau protecție subsidiară. În județele de interes situația străinilor este următoarea, majoritatea în creștere față de datele din 2018: Bihor – 1.687, Arad – 1.858, Hunedoara - 705, Timiș - 5.415, Caraș-Severin - 518, Mehedinți – 376.
În cadrul proiectului „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, în cele șase județe de jurisdicție, până la finalul lunii iunie, au fost asistați 164 de cetățeni străini, la nivelul Centrului Regional de Integrare Oradea și 193, la nivelul Centrului Regional de Integrare Timișoara.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului pentru o perioadă de 12 de luni (13 august 2019 – 12 august 2020) este de: 1.145.597,90 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.