Inspectorii de muncă din Bihor au aplicat numeroase amenzi, în perioada 10-16 martie 2022, în cadrul campaniei naţionale de control la staţiile de carburanţi.

În perioada 10-16 martie 2022, inspectorii ITM Bihor au efectuat 27 de controale în domeniul relaţiilor de muncă și 30 de controale în domeniul sănătate şi securitate în muncă. Acțiunile au avut loc în cadrul Campaniei naționale de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților.

„S-au aplicat 32 sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 37.500 lei şi 19 avertismente. Au fost dispuse 40 de măsuri de remediere a neconformităților constatate”, anunță Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor.

Potrivit acestuia, neconformitățile constatate se referă la: neacordare repaus săptămânal de 48 de ore libere consecutiv; transmiterea cu întârziere în Revisal a datelor privind încetarea contractului individual de muncă; neacordare spor pentru munca prestată în zile de sărbători legale, necalculare și neachitare ore de muncă prestate în zile de sărbători legale; netransmitere în termen în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării; neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenul stabilit de inspectorii de muncă; necalculare și neachitare ore de muncă prestate suplimentar; nerespectarea prevederilor art. 119 din  Legea nr. 53/2003 rep. privind obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat; întocmire foi colective de prezență neconforme cu realitatea; netransmire în Revisal a datelor privind modificarea timpului de muncă și a salariului; neachitare spor pentru munca prestată în zile de repaus săptămânal; neinformare ITM Bihor despre utilizarea în mod frecvent a muncii de noapte etc.

În domeniul sănătate şi securitate în muncă, în cadrul Campaniei, inspectorii ITM Bihor au efectuat 30 controale.

„S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat un număr de 53 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în cuantum de 25.000 lei şi 49 avertismente. Au fost dispuse 56 de măsuri de remediere a neconformităților constatate”, menționează Marius Rotar.

Potrivit șefului ITM Bihor, cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă se referă la: lipsa măsurătorilor pentru prevenirea riscului de electrocutare la atingere indirectă; absența identificarii de riscuri și evaluare; lipsa evidență zone cu risc ridicat și specific, lipsa materiale igienico-sanitare; semnalizare securitate deficitară, neutilizare în totalitate de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție; neprezentarea fişelor cu date de securitate a produselor comercializate (benzine, motorine, GPL); neprezentare a sistemului de permise de lucru pentru activităţile care se execută și care pot interacţiona cu atmosferele explozive, fiind probabilă producerea exploziilor (permisele de lucru cu foc).