Mormânt funerar pentru osemintele deshumate din Olosig şi Seleuş - Grijă pentru strămoşi
Cele 63 de sicrie, conţinând osemintele a 202 persoane exhumate din Cimitirul Olosig şi Seleuş, în 2009, au, începând de ieri, un monument în Cimitirul Municipal Rulikowski.
Un frumos monument funerar a fost realizat, prin contribuţia a două societăţi comerciale ce activează în Cimitir, pentru cei 202 decedaţi şi înhumaţi până acum cinci ani în vechile cimitire ale Oradiei şi care nu au fost revendicaţi de aparţinători. Potrivit directorului Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, în anul 2009, în urma lucrărilor de amenajare a parcurilor Seleuş, respectiv Olosig, au fost exhumate osemintele persoanelor înmormântate aici. După efectuarea exhumărilor, s-a mediatizat în presa locală faptul că urmaşii au posibilitatea de a revendica osemintele înaintaşilor, beneficiind de atribuirea unui loc de veci gratuit pentru reînhumare. Astfel, 44 de familii din Cimitirul Seleuş, respectiv nouă din Olosig, şi-au revendicat rudele. Ulterior, până anul acesta, osemintele nerevendicate au fost depozitate în subsolul Capelei Municipale. În februarie, conducerea ADP a luat decizia de a reînhuma aceste oseminte nerevendicate. A fost săpată o groapă comună, cu un utilaj multifuncţional, unde au fost depozitate cele 63 de sicrie, conţinând osemintele a 202 persoane. Totodată, prin grija administratorilor Cimitirului, s-a trecut la amenajarea unei construcţii funerare, compusă din împrejmuire şi un monument de marmură pe care a fost scris numele tuturor persoanelor care au fost înmormântate aici. Reînhumarea s-a efectuat cu un preot, urmând ca joia viitoare să aibă loc o slujbă de sfinţire cu preoţi aparţânând tuturor cultelor, "Monumentul funerar a fost realizat printr-o sponsorizare efectuată de către doi dintre colaboratorii noştri care îşi desfăşoară activitatea în Cimitir", a explicat Liviu Andrica.
Inventarul personalităţilor
Pentru cinstirea marilor personalităţi ale oraşului Oradea, conducerea ADP, la sugestia unor orădeni de bună credinţă, a iniţiat un program de inventariere a locurilor de veci care adăpostesc strămoşii reprezentativi. Ulterior, toate aceste morminte vor fi îngrijite de către angajaţii Cimitirului Municipal. De asemenea, Liviu Andrica a anunţat că la intrarea în Cimitir, va afişa o hartă unde vor fi marcate locurile unde se găsesc înmormântate aceste personalităţi. Până în prezent, conform administratorului Cimitirului Municipal, Teodor Vaida, au fost identificate nouă personalităţi. Prima personalitate identificată, cu ajutorul părintelui Nicolae Bordaşiu, este Augustin Chirilă, fost primar al Oradiei în perioada 23 septembrie 1938 - 5 septembrie 1940. De asemenea, au mai fost identificaţi şi alţi foşti primari ai Oradiei, Rimler Károly, dr. Aurel Lazăr, Nicolae Zigre, dar şi Iosif Vulcan, părinţii lui Emanuil Gojdu şi Nicolae Jiga.
Oare limba romana a devenit a doua limba oficiala in QRADEA , DOMNULE PRIMAR BOLOJAN?Cati pasi mai faceti pana ne declarati minoritari ? !