În anul 2013, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a efectuat controale în 4.609 unităţi, aplicând amenzi în valoare totală de aproximativ 6 milioane lei. Pentru munca la negru, amenzile s-au ridicat la o valoare totală de 2,96 milioane lei, ceea ce reprezintă 67,29% din totalul amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă. Astfel, din 2.629 angajatori controlaţi, 206 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale, 1.395 persoane lucrând fără contracte de angajare.

Inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar, a prezentat ieri raportul activităţii desfăşurate în anul 2013 de instituţia pe care o conduce.  Potrivit acestuia, anul trecut, la nivelul ITM Bihor au fost controlate 4.609 unităţi, fiind aplicate 6.889 sancţiuni contravenţionale, din care 845 amenzi în cuantum de 5.949.100 lei (1.536.000 lei în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, respectiv 4.413.100 lei în domeniul relaţiilor de muncă) şi 6.044 avertismente.

Munca la negru

"Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă. Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua, cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal", a menţionat Marius Rotar. Potrivit acestuia, în 2013, 7,84 % din totalul angajatorilor controlaţi foloseau forţa de muncă fără forme legale de angajare, 1,05 % din numărul total de salariaţi ai angajatorilor controlaţi lucrând "la negru". "Din totalul de 4.413.100 lei amenzi aplicate în anul 2013 în domeniul relaţiilor de muncă, 2.969.500 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 67,29% din totalul amenzilor aplicate", a mai adăugat şeful ITM Bihor. În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au fost depistate persoanele care lucrau "la negru", acesta este variat: industria confecţiilor (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie, prestări servicii - curăţenie, jocuri de noroc, transporturi rutiere, presa. În cifre, din raportul ITM Bihor, rezultă că din 2.629 angajatori controlaţi, 206 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale, 1.395 persoane lucrând "la negru". Pe de altă parte, în anul 2013, la ITM Bihor au fost înregistrate 1.166  petiţii din care: 1.075 au fost exclusiv în domeniul relaţiilor de muncă, 77 au fost de competenţă comună relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă, iar 14 au fost petiţii exclusiv în domeniul securitate şi sănătate în muncă. Dintre acestea, ITM a răspuns la 1.062 petiţii, restul urmând să fie rezolvate pe parcursul anului 2014. Printre neregulile constatate în urma controalelor efectuate ca răspuns la petiţiile primite, se numără: neîncheierea contractelor individuale de muncă sau întocmirea cu întârziere a acestora; neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, a indemnizaţiilor de concediu medical; nerespectarea duratei timpului de lucru; desfaceri abuzive ale contractelor individuale de muncă; modificarea unor clauze din contractul individual de muncă fără consimţământul salariatului etc.

Accidente de muncă

Un capitol distict în raportul de activitate al ITM Bihor este cel legat de accidentele de muncă. Astfel, până la data de 31 decembrie 2013 ITM Bihor a înregistrat 146 comunicări de evenimente de muncă. Dintre acestea 67 sunt înregistrate ca accidente de muncă şi 30 sunt evenimente în afara muncii (cauze patologice) sau accidente uşoare (ce au necesitat un număr mai mic de 2 zile de incapacitate de muncă). Diferenţa de 49 de evenimente sunt în diferite stadii privind clarificarea acestora prin cercetare efectuată, după caz, de către ITM sau de către angajatori. De asemenea, în anul 2013 au fost înregistrare 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor. "Până la această dată, din cele 14 evenimente urmate de deces, cinci sunt înregistrate ca accidente mortale, iar în alte patru cazuri decesul lucrătorilor a fost cauzat de unele afecţiuni patologice. Celelalte cinci evenimente sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor sau avizare de către Inspecţia Muncii", se arată în raport. Conducerea ITM Bihor a remarcat faptul că, în 2013, numărul evenimentelor de muncă anunţate de angajatori a crescut. "De regulă, evenimentele de muncă erau ascunse. Era o complicitate între angajat şi angajator. Însă în 2013, numărul comunicărilor către ITM a crescut", a menţionat Ioan Rădulescu, şef serviciu în cadrul ITM Bihor. Sectoarele economice în care au avut loc evenimentele cu urmări grave sunt: construcţiile - 2 accidente mortale între care şi cel cu două victime şi 2 accidente urmate de invaliditate; transporturile auto (cele pe teritoriul altor state) - 2 accidente mortale şi un accident urmat de invaliditate; fabricarea mobilei - 2 accidente mortale.