Nicio aprobare pentru debranşare
Deşi au existat numeroase solicitări, niciunui orădean nu i s-a aprobat solicitarea de debranşare parţială sau totală de la sistemul centralizat de încălzire. Prin Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică pentru municipiul Oradea se interzice deconectarea parţială a unuia sau a mai multor calorifere într-un apartament, iar debranşarea totală presupune condiţii atât de restrictive încât orădenii interesaţi nu au reuşit să le îndeplinească.
Orădenii, speriaţi de majorarea semnificativă a facturilor la energie termică au avut o ultimă încercare pentru a scăpa de povara grea care va cădea pe umerii lor în perioada sezonului rece 2011-2012. Ei au depus la secretariatul Direcţiei de Termoficare 248 de cereri de debranşare, din care 2/3 privesc deconectarea parţială de la sistemul centralizat de termie, iar 1/3 dintre cereri au avut ca obiect renunţarea totală la serviciile CET. Numărul solicitărilor ar fi fost mult mai mare, dacă orădenii nu ar fi fost descurajaţi de noile modificări aduse de către Consiliul Local Oradea prin Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică, care interzice debranşarea parţială în cazul apartamentelor. „Conform articolului 251 din Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică pentru municipiul Oradea, deconectarea parţială a unui sau a mai multor calorifere într-un apartament este interzisă", ne-a precizat Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al Electrocentrale Oradea. În aceste condiţii, niciuna dintre cererile depuse pentru debranşarea parţială nu a fost acceptată. În ce priveşte deconectarea totală de la sistemul centralizat al oraşului, solicitantul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii cumulative. Astfel, trebuie depusă o documentaţiie tehnică prin care să se facă dovada înlocuirii sistemului de încălzire actual cu unul propriu care să realizeze aceiaşi parametri de confort termic; trebuie să existe acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală; respectiv trebuie depus acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a sistemului individual de încălzire a apartamentului. „Doar într-un singur caz, în care se solicita instalarea unui sistem de încălzire conectat la sistemul electric, a fost luat în analiză. Restul solicitărilor nu au fost luate în considerare", ne-a informat reprezentantul CET. În cazul în care sistemul alternativ de încălzire ales evacuează gaze de ardere, autorizaţia de construcţie obţinută în condiţiile legii va ţine cont de această situaţie, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.
Singurii care pot obţine autorizaţia de debranşare parţială sunt cei care locuiesc la case, unde nu au nevoie de acordul vecinilor. În anul 2010 s-au primit 533 de cereri de debranşare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.