Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a anunţat că, în luna noiembrie a acestui an, au fost efectuate controale la 539 de unităţi, în urma neregulilor constatate fiind aplicate 519 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, inspectorii de muncă au acordat 70 de amenzi pentru nereguli constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare totală de 535.500 lei. Potrivit ITM Bihor, 25 de societăţi comerciale practicau munca la negru, aici fiind depistate, în total, 61 de persoane care munceau fără forme legale de angajare.

Numărul accidentelor în muncă înregistrate în luna noiembrie a acestui an se ridică la 23, din care unul mortal, celelalte accidente fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă. Tot în cursul lunii noiembrie 2011, la ITM Bihor au fost înregistrate trei notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă. Notificările cuprind informaţii cu privire la intenţia de concediere colectivă pe parcursul lunii decembrie 2011- ianuarie 2012 a 439 de salariaţi care aparţin unor societăţi comerciale cu domenii de activitate în industria încălţămintei, construcţii etc. În cadrul Campaniei naţionale "O zi pe săptămână" în domeniul relaţiilor de muncă, în luna noiembrie 2011, au fost controlaţi 160 de angajatori. "Au fost sancţionaţi 57 de angajatori, fiind aplicate 73 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la 166.500 lei. De asemenea, au fost identificaţi 15 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 34 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens, au fost aplicate 13 amenzi în valoare totală de 163.000 de lei", a menţionat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor. De asemenea, în perioada 19-21 noiembrie 2011, s-a desfăşurat Campania naţională privind verificarea respectării normelor legale în domeniul servicii de reparare, ajustare sau înlocuire a pneurilor-vulcanizări auto, spălătorii auto. Cu această ocazie au fost controlaţi 21 de angajatori în domeniul relaţiilor de muncă şi 33 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pe linia relaţiilor de muncă, s-au constatat că 5 angajatori practicau munca fără forme legale, numărul persoanelor depistate care lucrau fără forme legale fiind 6. Au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 60.000 lei. Pentru munca la negru au fost aplicate cinci amenzi, în valoare totală de 60.000 lei. Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale, constând în 53 de avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 12.500 lei. Pe de altă parte, în perioada 23-25 noiembrie 2011, s-a desfăşurat Campania naţională privind verificarea respectării  prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în domeniul construcţiilor. "Pe linia relaţiilor de muncă au fost controlaţi 14 angajatori. Dintre aceştia, unul practica munca fără forme legale, având doi angajaţi în astfel de situaţie. În cadrul campaniei, pe linia relaţiilor de muncă, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 22.000 de lei", a menţionat Hoduţ. Societatea depistată că lucrează cu angajaţi la negru a fost amendată cu 20.000 lei.

În cadrul aceleiaşi campanii, dar pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi 25 de angajatori. Au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale constând în 48 de avertismente şi şapte amenzi în valoare totală de 34.000 lei.