Noile costuri la întreţinere ne vor arde la buzunare
De la 1 august, tariful de facturare a energiei termice furnizate prin sistemul de termoficare, pentru consumatorii casnici este, conform HG 1155/23 iulie 2004, de 896.000 lei, faţă de 800.000, cât era până la apariţia acestui act normativ. Dacă până acum majorarea preţului naţional de referinţă al gigacaloriei nu s-a făcut simţită decât în mică măsură, şi anume la costul apei calde, începând cu lunile de iarnă, când administratorii vor afişa costurile la întreţinere, nu vom mai putea spune acelaşi lucru...
O creştere cu 10-15%
Preţul naţional de referinţă al gigacaloriei reprezintă preţul pe care populaţia îl plăteşte pentru energia termică şi a fost majorat de la 1 august cu 96.000 lei, de la 800.000 la 896.000 lei. Această sumă nu acoperă costul real pentru producerea unei gigacalorii, prin bugetele locale şi cel central, statul acoperind diferenţa de cost până la valoarea reală, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. Se vehiculează, însă, că de la 1 ianuarie 2005, subvenţia aplicată la nivel naţional va fi redusă cu 33%, drept urmare preţul gigacaloriei va suferi o nouă modificare, ajungând la aproximativ 1 milion de lei, mai mult, sau mai puţin, în funcţie de fiecare regie de termoficare în parte. "E adevărat, se intenţionează ca subvenţia acordată de stat să fie redusă treptat, până în 2007. Ideea este ca banii rezultaţi din această direcţie să fie alocaţi pentru realizarea unor investiţii", ne spune Francisc Daniel, director tehnic în cadrul SC Electrocentrale SA Oradea. Dacă lucrurile vor decurge astfel, conform unor calcule aproximative, în perioada septembrie-decembrie 2004, costurile la întreţinere vor creşte cu 10-15 procente, iar în perioada ianuarie-august 2005, cu până la 25%.
Valorile medii aproximative
Directorul tehnic al SC Electrocentrale SA Oradea a calculat pentru ziarul "Crişana" valorile medii aproximative privind consumul mediu într-o lună de iarnă. Astfel, luând în considerare consumul lunar mediu de anul trecut, din perioada noiembrie-aprilie, şi anume 0,12 gigacalorii/metru pătrat radiant, au rezultat următoarele costuri: la un apartament cu 2 camere, având o suprafaţă radiantă de aproximativ 7 mp, costul încălzirii va fi de aproximativ 690.000 lei (inclusiv TVA), faţă de 611.000 lei cât a fost anul trecut; apartament cu 3 camere, având suprafaţa radiantă de aproximativ 10 mp - 980.000 lei (faţă de 880.000 lei); apartament cu 4 camere, cu o suprafaţă radiantă de aproximativ 12 mp - 1.193.000 lei (faţă de 1.056.000 lei. "În acest an, vom constata o scădere uşoară a consumului mediu determinată în special de preocuparea constantă a consumatorului de a reduce cheltuielile, apelând la diverse soluţii, cum ar fi montarea repartitoarelor de costuri, antifonarea locuinţei etc.", ne-a mai declarat interlocutorul nostru. Bineînţeles că sumele menţionate mai sus nu reprezintă costul total pe care proprietarii îl vor achita pentru întreţinere într-o lună de iarnă. Acestea vor fi "rotunjite" cu costul apei calde, apei reci şi al canalizării. Conform informaţiilor furnizate de Constantin Tomulescu, director tehnic în cadrul Regiei Apă-Canal Oradea, un metru cub de apă rece, pentru populaţie şi agenţi economici, este de 17.417 lei (inclusiv TVA), iar canalizarea - 7.216 lei. Cât priveşte metrul cub de apă caldă, potrivit directorului tehnic de la Electrocentrale, pe timp de iarnă, acesta se ridică la 49.170 lei, la care se adaugă costul apei reci integral şi 80% din canalizare.
Aşadar, cu toate categoriile de cheltuieli ce mai apar pe lista afişată în fiecare lună de administratori (pentru reparaţii, gunoi, lift, fond de rulment şi, bineînţeles, salariile angajaţilor asociaţiei de proprietari), în acest an vom vârî şi mai adânc mâna în buzunare, pentru a ne achita de obligaţiile de locatar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.