Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activitățile finanțate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.

Fundația Comunitară Oradea și o cunoscută companie din România anunță primii câștigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl cu 1.187.500 de lei, și implementat în șase orașe din țară. La Oradea, programul dispune de 237.500 lei și va fi implementat prin Fundația Comunitară Oradea, în baza a două direcții: oferirea de susținere financiară și mentorat pentru inițiative comunitare locale și amenajarea Parcului „Libertății”.

„Inițiativele comunitare finanțate au fost alese pe bază de concurs. Procesul de selecție și aplicare a durat o lună și jumătate și la el au concurat 19 aplicanți cu idei de îmbunătățire a educației și/sau a mediului. Dintre acestea, nouă proiecte sunt fericitele câștigătoare și vor fi finanțate cu granturi în valoare de 71.250 lei”, anunță Teodora Albiter, manager proiecte în cadrul Fundației Comunitare Oradea.

Potrivit acesteia, actorii Teatrului Arcadia vor organiza ateliere de protejarea mediului pentru copii, în care vor realiza păpuși mânuibile și un Oraș de Hârtie, construite din materiale reciclabile, iar mai apoi, vor susține show-uri interactive de Bune Maniere, alături de mascotele Dino și Mop, în Parcul Libertății. Pe strada Sofiei, Asociația Grund Community va amenaja grădina comunitară urbană Péter Bácsi și va organiza pentru orădeni ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil. Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea vrea să crească interesul locanicilor pentru practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crișului Repede. Polițiștii de prevenire din cadrul Fundației Colonel Ioan Baciu îi vor pregăti pentru viață pe copiii și tinerii comunității noastre, prin activități care să îi ajute să identifice riscurile prezente în circulaţia rutieră, acasă, la școală și în mediul online.

„Toate aceste activități și multe altele fac parte din cele nouă proiecte care au fost desemnate câștigătoare de juriul format din membrii Consiliului Director al Fundației Comunitare Oradea, împreună cu Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR la Lidl România. A fost un proces valoros de dezbateri, în care au fost evaluate îndeplinirea criteriilor din Ghidul Aplicantului, precum impactul comunitar, coerența și claritatea activităților propuse, realismul și relevanța proiectelor etc.”, menționează Teodora Albiter.

Activitățile incluse în proiecte se vor desfășura în perioada septembrie 2020 – martie 2021, pe raza municipiului Oradea, toate având ca scop creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieții orădenilor.

Tot ca parte din programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, echipa Fundației Comunitare Oradea va aloca 166.250 lei pentru revitalizarea peisagistică etapizată a Parcului „Libertății”. Peste 50 de orădeni s-au înscris deja ca voluntari și participă la acțiunile colective zilnice sau săptămânale de igienizare și întreținere a perimetrului parcului. Cei care doresc să se alăture demersului pot deveni voluntari, completând chestionarul de aici: https://forms.gle/dpDEnXuZmZDquN9M9

Toate acestea pot fi urmărite și pe pagina de Facebook Parcul Libertății și a Fundației Comunitare Oradea.

Federația Fundațiile Comunitare din România are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din țară și contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiților actori locali. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioanede lei în investiții comunitare.

„Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității”, a conchis Teodora Albiter.