Conform raportului pentru anul 2021 realizat de AJOFM Bihor, piaţa muncii din Bihor se redresează. Judeţul nostru se află printre judeţele cu o rată mică a şomajului înregistrat şi un număr de redus. La sfârşitul lunii decembrie 2021, rata şomajului înregistrat la nivel judeţean a fost de 1,33 %, fiind aproximativ egală cu rata şomajului la 31.12.2019 (1.39%).

                                                                                                                        

Scăderea numărului de şomeri înregistraţi s-a datorat încadrării în muncă a acestora pe locurile de muncă vacante comunicate de angajatori sau prin efort propiu. De asemenea un stimulent pentru angajatori privind încadrarea în muncă a şomerilor a fost acordarea de subvenţii pentru persoane provenite din categorii defavorizate (persoane cu vârsta de peste 45 ani , şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale , şomeri care mai au cel mult 5 ani până la pensionare, persoane cu dizabilităţi, şomeri de lungă durată sau tineri NEET, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ).
Din analiza privind numărul şomerilor care primesc indemnizaţie de la stat, reiese că cea mai mare creştere a numărului de intrări a fost în luna martie 2021 (1.032 persoane), aceştia provenind din disponibilizările colective comunicate de angajatori în următoarele domenii: fabricarea mobilei şi industria uşoară (confecţii încălţăminte).
Raportul mai arată că 55% dintre aceste persoane s-au reangajat în decurs de trei luni de la disponibilizare.
Raportul mai relevă că soluţia alternativă la încetarea contractului de muncă, care şi-a dovedit succesul, a fost  aceea a şomajului tehnic pentru angajaţii din sectoarele cu activitate restricţionată. Astfel, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, AJOFM Bihor a plătit 75% din valoarea salariului brut (limitat la 75% din câștigul salarial mediu brut, pe tara), angajaţilor care sunt în şomaj tehnic, ca urmare a restricţiilor impuse de situaţia epidemiologică. În 2021, nu mai puţin de  2.161 de angajatori din Bihor au cerut sprijinul pentru 14.207 angajaţi. Suma totală achitată lor s-a ridicat la 22 de milioane de lei.
O altă soluţie la care au apelat angajatorii a fost reducerea normei de lucru, modelul intitulat şi modelul Kurzarbeit. Conform acesteia, dacă cifra de afaceri a întreprinderii a scăzut cu cel puțin 10%, faţă de luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, în luna de dinaintea lunii anterioare, comparativ cu perioada similară a anului anterior, angajatorul poate dispune unilateral, pentru cel puţin 10% dintre salariaţi, reducerea timpul de lucru. În aceste condiţii el poate primi de la stat, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o indemnizaţie de 75%. În acest sens au existat cereri de la 1.443 de angajatori. De această măsură au beneficiat 28.218, iar suma totală achitată a fost de peste 27.000.000.