Numărul victimelor a ajuns la 21 - "Cocktailuri" toxice pe post de băutură
De parcă cei 19 bihoreni morţi nu ar fi fost îndeajuns, în weekend alte două persoane au murit după ce au consumat substanţe toxice pe post de băutură. Deşi acestea nu au fost identificate, probele fiind trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, cel mai probabil cei doi bihoreni au consumat un "cocktail" cu substanţe precum alcool metilic, spirt sanitar, antigel sau lichid de parbriz.
Situaţia continuă să fie îngrijorătoare în judeţul Bihor. Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în weekendul trecut alte două persoane au decedat după ce au consumat substanţe toxice pe post de băutură. "În ultima săptămână, au mai apărut două cazuri noi. Medicii au suspiciuni că este vorba de o intoxicaţie cu substanţe necunoscute. Deocamdată au fost recoltate probe de ţesut şi trimise spre analiză. Vom face o declaraţie publică după ce vom avea rezultatele acesteia", a spus, într-o conferinţă de presă, medicul Daniela Rahotă, şeful DSP Bihor. Din primele informaţii se pare că este vorba despre o femeie şi un bărbat de 50 de ani, din Izbuc şi Tulca. Aceştia au fost internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, decedând duminică, 14 aprilie. Conform unor informaţii bazate pe declaraţiile martorilor, cei doi consumaseră mai multe substanţe toxice, printre care alcool metilic, spirt sanitar, antigel sau lichid de parbriz. Din toamnă şi până în luna aprilie, 21 persoane au decedat din cauza consumului a diferite substanţe toxice pe post de băuturi alcoolice. Dintre cei 23 de consumatori de spirt sanitar, antigel, lichid de parbriz sau alcool metilic industrial, doar doi au supravieţuit.
DSP dă asigurări: Nu spirtul este cauza!
Cazurile grave apărute în ultima perioadă ca urmare a consumului pe post de băuturi alcoolice a mai multor substanţe toxice i-au făcut pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) să verifice şi calitatea alcoolului sanitar. Conform inspectorilor, alcoolul sanitar produs şi comercializat în Bihor este sigur şi de calitate. Niciunul dintre cei care au decedat pentru că au consumat substanţe toxice nu a murit din cauza calităţii alcoolului sanitar, ci, mai degrabă, datorită faptului că l-au combinat cu alte substanţe necunoscute. "Când am observat că numărul persoanelor care ajung în stare gravă în spitale este atât de mare am început să recoltăm probe de alcool sanitar din tot judeţul Bihor. Trebuie să vă spun că în nicio probă nu a fost identificat alcool metilic sau alte substanţe dăunătoare. În concluzie, bihorenii trebuie să ştie că alcoolul sanitar este sigur şi de calitate", a spus, recent, directorul adjunct al DSP Bihor, Zoia Bitea. Cele 21 de persoane din judeţul Bihor au decedat pentru că au folosit "cocktailuri" pe bază de alcool sanitar, în care au combinat substanţe precum alcool metilic, antigel sau lichid de parbriz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.